Regeringars väljarstöd stärks i yttre kristider, när hot utifrån råder. Det är sedan gammalt. Må det vara virus eller främmande makt. De senaste opinionsmätningarna tyder också på detta. Socialdemokraterna har ökat till nära senaste valresultatet. Ingen kan känna chock över det.
Dessutom är det ju vid sidan av ett avgörande beslut att tillåta stora kostnadsökningar och öka statsskulden, främst en krishantering som sker via myndighet. Det politiska inslaget handlar om att överbrygga byråkratisk-strukturella svagheter och att begränsa skadorna på näringar och verksamheter som sargas av smittskyddsåtgärdernas begränsningar. Det råder i stort en bred enighet om vägen, om än inte alltid om storleken på utgifterna.
Opinionseffekterna beror på krisen, inte bristen på bråk.
Det är inte så att oppositionen ”har gett” S utrymmet att växa. I huvudsak handlar det om en tillbakagång för Sverigedemokraterna, och enligt senaste Ipsos-mätningen även en omfördelning av väljarna mellan V och S. Många av dessa väljare röstade säkert på S i senaste valet. 8 av 10 väljare står bakom de krisåtgärder som råder, enligt en Sifomätning som TV4 redovisar.
Ett parti som Moderaterna har i stort visat känsla för regeringsansvarets börda, och i huvudsak spelat en konstruktiv roll. Det är dumt att gnälla på att oppositionen har en känsla för ansvar i svårt läge.
Det finns förstås ett utrymme för opinionsmässig rekyl, det väntar mer kritiska lägen framöver. Regeringar har fallit på eget grepp förr. Förutsatt att krisläget inte är permanent väntar snart en debatt om hur allt ska betalas, svenskt näringsliv växa sig framgångsrikt igen och nya jobb växa fram på privat arbetsmarknad. Det lär få bra fart på oenigheten mellan höger och vänster igen.