Japanerna drar efter andan – det pĂ„verkar dig

Inflationstryck, prishöjningar och börsoro, man kan ha det roligare. Inte bara i Tokyo.

Globala svÄra ekonomiska vindar Àr inte nÄgot som bara drar förbi pÄ hÄll. De pÄverkar oss alla.

Globala svÄra ekonomiska vindar Àr inte nÄgot som bara drar förbi pÄ hÄll. De pÄverkar oss alla.

Foto: Kyodo News via AP/TT

Ledare2024-08-06 06:30
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Spelar det som hĂ€nder i Tokyo nĂ„gon roll i Trosa eller Tystberga? Ja, det gör det, mestadels pĂ„ gott, men inte alltid. 

Det var becksvart pĂ„ Tokyobörsen pĂ„ mĂ„ndagen. I Stockholm hade OMX röda siffror i fredags och den trenden fortsatte efter öppning pĂ„ mĂ„ndagen. De allra flesta börser i vĂ€rlden gick samma riktning. Global trend Ă€r ordet, Ă€ven om Tokyo-raset stack ut. 

MĂ„nga noterar nog börsförĂ€ndringar i vardagen lite sĂ„ dĂ€r förstrött. Börser Ă€r ju förknippade med berg- och dalbana. Det gĂ„r upp och det gĂ„r ned. Det lĂ€ggs in pengar och det tankas ut. 

Det Ă€r först nĂ€r det skakar rejĂ€lt under en lĂ€ngre tid eller nĂ„got kraschar snabbt och brutalt som det blir riktigt jobbigt för vĂ€ldigt mĂ„nga. 

Globala svĂ„ra ekonomiska vindar Ă€r inte nĂ„got som bara drar förbi pĂ„ hĂ„ll. De pĂ„verkar oss alla. NĂ€r sushin blir dyrare Ă„ker blodpuddingen fram oftare. Det Ă€r inget fel pĂ„ blodpudding, men de flesta vill ju gĂ€rna ha rĂ„d med variation. 

Det kan vara billigt i sĂ„dana lĂ€gen att inbilla sig att globaliseringens kraft Ă€r nĂ„got dĂ„ligt. Att det som sker lĂ„ngt borta gĂ„r att stĂ€nga ute, till egen nytta. Men dĂ„ gĂ€ller det att komma ihĂ„g att globalisering och marknadsekonomi ocksĂ„ har byggt vĂ„rt vĂ€lstĂ„nd. Den skapar vĂ„ra möjligheter till ökad livskvalitet, resor, karriĂ€rer och upplevelser. 

Den öppna ekonomin Àr nyckeln till stora svenska framgÄngar, för företagande, innovation, vÀlfÀrd och sysselsÀttning. Med den givna risken att det ibland gÄr trögt.

Det svenska folket Ă€r i dag ivriga fondsparare, kvinnor och mĂ€n. Antalet privata aktiesparare har vĂ€xt under det senaste decenniet. Det Ă€r ingen brist pĂ„ tjĂ€nster som vill bistĂ„ med att hantera dina köp och sĂ€lj i fonder och aktier. Inte sĂ„ konstigt kanske nĂ€r ju rĂ€ntorna lĂ€nge har varit superlĂ„ga och avkastningen pĂ„ ett mer traditionellt bankkonto dĂ€rför har varit minimal. 

Svenska kvinnors aktieportfölj Ă€r pĂ„ medianen numera vĂ€rd mer Ă€n mĂ€nnens. Det Ă€r nĂ„got ganska nytt. Den förĂ€ndringen mĂ€rktes första gĂ„ngen 2022. Börsoro Ă€r alltsĂ„ betydligt mer Ă€n en enkel rubrik. Det Ă€r ocksĂ„ din vardagsekonomi. Det pĂ„verkar alltifrĂ„n semesterkassan till pensionssparandet, det lilla eller det lite större sparkapitalet. Det tĂ„l att pĂ„minnas om. 

VĂ€rdet av stabilitet, tillförlitlighet och rimliga ekonomiska skiftningar över tid Ă€r större Ă€n vi tror. Det Ă€r ocksĂ„ dĂ€rför vi behöver internationella samarbeten, globala avtal, regler och processer som gör oss starkare tillsammans. 

Du kan inte undfly den globala ekonomin. Om du bryr dig om vad du eller dina barn behöver ha rÄd med i morgon och framöver.