Oroväckande signaler om att Brå tystas

Oberoende forskning ska vara ett vasst verktyg i kampen mot brotten.

En forskningsrapport från Linköpings universitet har nyligen tittat närmare på Brottsförebyggande rådet och kommit till bekymrande slutsatser.

En forskningsrapport från Linköpings universitet har nyligen tittat närmare på Brottsförebyggande rådet och kommit till bekymrande slutsatser.

Foto: Tomas Oneborg

Ledare2019-12-18 05:27
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Otrygghet är en viktig faktor bakom att populismen växer. Den insikten måste makthavarna ta på allvar, därför är rapporter från ett politiskt kontrollerat Brå oroväckande. 

Ett av årets största diskussionsämnen har onekligen varit ökade brottslighet och otrygghet. En mellanstor akademikerstad som Uppsala har på bara några år plötsligt blivit känd i media för ett stort antal händelser kopplat till gängrelaterad brottslighet. Skjutningar avlöser varandra i våra stora städer. En frilansjournalist som nyligen besökte ett område i Trollhättan blev angripen med hot från människor som inte vill ha någon medienärvaro. En man som försökte stoppa ett rån i Gislaved dödades av rånarna mitt framför ögonen på de andra gästerna. 

Makthavare måste se dessa händelser som allvarliga varningstecken. En viss typ av våld i samhället har minskat för att färre män sitter och dricker sprit i en lägenhet, börjar bråka och hugger ihjäl varandra med kniv. Men andra former av brottslighet har ökat. Helt nya typer av brott har blivit mer påtagliga, nya villkor i samhället, som friare rörlighet, har möjliggjort ny brottslighet. Denna är ofta inom kriminella miljöer men den är också grov med sprängningar och skjutvapen och riskerar därför att drabba även andra. 

Känslan av säkerhet och trygghet är fundamental i ett samhälle. Om lagen inte verkar fungera skapar det mycket oro och frustration. Utan starkt ledarskap som uppmärksammar och adresserar denna oro kommer förtroendet för etablerade politiker att fortsätta sjunka.

Därför är nya rapporter om problem på Brå, brottsförebyggande rådet, mycket problematiska. En forskningsrapport från Linköpings universitet har nyligen tittat på organisationen och kommit till bekymrande slutsatser. 

Intervjupersonerna i rapporten lyfter fram allvarliga problem: partisk forskning, okritiskt förhållningssätt till uppdragsgivare, tystnadskultur, och slutsatser som ändras efter krav från överordnade. Enskilda anställda som kallats upp till justitiedepartementet med krav på att en rapport skulle ”rättas”, något som ska ha påverkat innehållet. Rapporten om problemen säger inget om vilka resultat som sagts över och från vilket håll politiskt tryck kommit. Men i en tid där frågan om brottslighet och ökad otrygghet är starkt politiserad och starkt förknippad med immigration är båda alternativen problematiska. Vi måste kunna se på frågan om brottslighet oberoende om vi ska kunna komma åt problematiken. Vårt sökande efter effektiva lösningar får inte fördunklas av ideologiska skygglappar. 

Makthavare som tar sig rätten att bestämma över dig men sedan inte hantera det ansvaret på ett bra sätt är bland det farligaste som finns eftersom det ger en stark grogrund för populism. Politiker måste visa ledarskap och får inte låta rädsla för ”fel” resultat styra myndigheters arbete. Att känna sig trygg när man går hem på kvällen är ett av de viktigaste måtten på civilisation, det måste vi kämpa för till varje pris. Då duger det inte att tysta ner de instanser som ska ge den oberoende information som behövs för att vi ska kunna hitta rätt metoder för att minska brottsligheten.