På Öknaskolan har SD egen majoritet

Det där med ung och röd stämmer inte längre.

Ledare 15 september 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Moderaterna är största parti i skolvalet. De flesta som röstar är inte myndiga, men det är alltid intressant hur nästa unga generation positionerar sig politiskt. Och Moderaterna må ha backat i riksdagsvalet, men i skolvalet är partiet störst av alla. Till och med större än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans.

De unga väljarna på högstadier och gymnasier är alltså inte längre röda, men möjligen upproriska i någon form. Allt beroende på hur man väljer att se på Sverigedemokraterna som blev näststörsta parti, precis som i riksdagsvalet. Det är, sett till resultatet, inte mycket till liberala instinkter som regerar bland eleverna. Centerpartiet är sexa och Liberalerna åtta bland riksdagspartierna. 

Resultaten för Sörmlands del och Nyköpings är som helhet ungefär som övriga riket. Men resultaten från olika skolor skiljer sig åt. 

  • På Öknaskolan med 124 röstande elever fick SD egen majoritet, 58,49 procent. SD är även störst på Praktiska gymnasiet i Nyköping liksom det kommunala Nyköpings gymnasium. Så är det också på kommunala Nyköpings högstadium, symbolen för Nyköpingsmodellen i skolpolitiken. 
  • Socialdemokraterna får egen majoritet på Nyköpings folkhögskola, och är största parti bland Oxelöskolans 111 röstande högstadieungdomar. Därefter är det jämnt om andraplatsen mellan Moderaterna och Centerpartiet, en röst skiljer. 
  • Nyköpings Enskilda gymnasium är den skola med starkast stöd för Moderaterna, 38,61 procent av 404 giltiga röster. 
  • På Fokusskolan är Kristdemokraterna klart störst, 42,31 procent utifrån 52 röstande elever.

 

Skolvalet är inte svaret på hur framtidens väljare kommer att rösta nästa gång. Som väljare kommer livet att ständigt bjuda på nya insikter och erfarenheter som påverkar hur man röstar. Men det säger något om stämningar och värderingar i den stund som är och den samhällsdebatt som förs.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Insändare: Vem ska bekosta skattesänkningarna

Vem ska bekosta skattesänkningarna

Tryggheten i skolan en het fråga inför valet – delade meningar om kameror

Tryggheten i skolan en het fråga inför valet – delade meningar om kameror
Visa fler
Ämnen du kan följa