På tiden att straffrabatten slopas vid grova brott

Regeringen vill slopa straffrabatten för ungdomar mellan 18 och 20 år som begår grova brott. Det är ett nödvändigt förslag.

Ledare 21 juli 2021 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under onsdagen höll justitieminister Morgan Johansson (S) presskonferens om den föreslagna reformen (SN, 21/7). Straffreduktion utgår i dagsläget med 50 procent för en 18-åring som begått ett allvarligt brott. Brott som räknas som allvarliga är exempelvis mord, dråp, rån, grov misshandel, våldtäkt och grovt vapenbrott. En annan del av förslaget är att samma åldersgrupp ska kunna dömas till livstidsfängelse, vilket inte är möjligt i dagsläget.

 

Regeringen menar att en avskaffad straffrabatt skulle skapa en viss brottsavskräckande effekt på unga gängkriminella. Det är ingen nyhet att kriminella gäng använder sig av yngre förmågor för att genomföra grova brott, särskilt då tonåringarna inte riskerar långa fängelsestraff likt en ungdom i 25-årsåldern skulle göra om denne begick samma brott. Det är ett samhällsproblem att straffrabatterna systematiskt utnyttjas av gängen för att undgå längre straff.

 

Det är på tiden att regeringen föreslår ett avskaffande av straffrabatten för unga vuxna som begår allvarliga brott. Förslaget handlar inte om ungdomar som hamnat lite snett eller gjort något "bus", utan reformen skulle rikta sig mot unga vuxna som anammat en gängkriminell livsstil. Oavsett om du är 19 eller 21 år gammal bör påföljderna för exempelvis mord inte vara olika. Det handlar om unga människor, men ändå myndiga individer som valt att begå så allvarliga brott att de moraliskt inte bör kunna kvalificera sig för en barmhärtig straffreduktion. Åldern är vid denna typ av grova brottslighet inte en förmildrande faktor. Samhället måste våga ta i med hårdhandskarna mot den grova gängkriminaliteten. Detta är ett steg i rätt riktning.


Ämnen du kan följa