Ingen är vid det här laget opåverkad av den pågående pandemin, och en grupp som drabbats hårt är frilansare och småföretagare. Att försörja sig själv med f–skattesedel, genom att ha en så kallad enskild firma eller använda en av de tjänster som hjälper privatpersoner att fakturera har blivit vanligare i takt med att arbetslivet förändras.
Termer som ”gigjobb” har gjort entré och speglar en utveckling där både ekonomin och arbetsmarknaden blir mer diversifierad. Det kan handla om studenter som jobbar extra som cykelbud, personer som jobbar halvtid och ägnar sig åt sin hobby professionellt resten av tiden, eller en frilansande fotograf. Digitaliseringen har skyndat på den här utvecklingen. När alla kan göra ett eget konto i sociala medier där hen säljer sina tjänster, eller söka tillfälliga arbeten via en app, blir det lättare att försörja sig på nya sätt.
Så länge högkonjunkturen tuffade på var den här formen av arbete ett passande alternativ för många. Däremot var det tydligt redan för två år sedan att våra socialförsäkringssystem, där ens inkomst ligger till grund för allt från föräldrapenning till a–kassa, inte riktigt hängde med. Diskussioner fanns för att se över systemet men inga större förändringar gjordes.
Sedan kom 2020, pandemin slog till och just denna grupp, frilansare med enskild firma, har drabbats väldigt hårt. Många av dem finns inom sektorer som kultur och event, och dessa branscher har under våren stannat av nästan helt. Många har förlorat nästan hela sin inkomst, och de riktade stöd som regeringen satt upp har inte varit anpassade efter gruppens behov. Att skjuta upp skatt är i praktiken ett lån som många inte vågar ta, omställningsstödet var bara avsett för en kort tidsperiod och det viktigaste verktyget, permitteringar, kan inte användas av den som försörjer sig själv istället för att vara anställd av någon annan.
Därför var det välkommet att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och kulturministern Amanda Lind (MP) i dagarna gick ut och presenterade nya regler för a–kassa för småföretag. De medger att man ska få rätt att göra visst underhållsarbete, som att uppdatera sin hemsida och hålla kontakten med sina kunder, även om man får ersättning. Något som det tidigare systemet inte tillät.
Det är ett steg i rätt riktning i den akuta situation som vi har här och nu, men på längre sikt måste det ske ett mer övergripande omtag av vårt välfärdssystem. Att försörja sig själv som egenföretagare kommer knappast blir mindre vanligt när fler varslas och samhället på större skala än någonsin ställt om till distansjobb.
Det är möjligt att reformera systemet. Mycket välfärd beräknas på inkomst, som sedan ligger till grund för sådant som sjukpenning och föräldraförsäkring. Det är inte omöjligt att göra en sådan beräkning för frilansare, exempelvis genom att räkna ut genomsnittlig inkomst över ett år. Men ytterst behöver vi se över hur skattesystemet är riggat. Antingen kan vi skapa mer flexibla system som erkänner annat än fast arbete, eller så kan vi förändra skattesystemet för att underlätta för företagare att själva spara undan till sin egen trygghet.
Världen har förändrats sedan det svenska folkhemmet designades, även bortom den nuvarande pandemin. Det är dags att ompröva gamla sanningar och fundera på hur vi bäst främjar arbetslinjen i en ny tid.