Partierna behöver samla sig till krissamtal

Höj blicken, det väntar en vinter!

Det kommer en vinter.

Det kommer en vinter.

Foto: Anders Wiklund / TT

Ledare2022-09-06 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Gaskriget är på allvar. Det påverkar energipriserna i hela Europa, ett Europa som på kort tid kommer att behöva minska sitt behov för vintern som kommer. Den här utvecklingen sker vid sidan av Sveriges inrikesdebatt i valrörelsen om energiproduktionen. 

Däremot skulle en ökad inrikes produktion av el göra viss skillnad på kort sikt, när det behövs som mest. Det är förstås närmast hopplöst att föra en sådan debatt om detta i valrörelsens slutskede, även om Centerpartiet gör ett försök. Bland annat genom att försöka få till energipolitiska krissamtal för att krama så mycket som möjligt ur den elproduktion som finns tillgänglig eller snabbt kan drivas fram i vinter. 

Elpriset påverkar inte bara hushållen utan också industrin, blir det för dyrt att producera står maskinerna stilla. Det slår på flera sätt. 

Många stater i Europa har byggt mycket av sin vardagsordning på en ständig tillgång till fossil naturgas från Ryssland. Energiförsörjningen som helhet i vår del av världen är därför riggad utifrån detta. Det har förstås visat sig vara som att ställa sig i kvicksand. Nu vägrar Ryssland sälja gas för att landet drabbats av sanktioner som en följd av det skamliga anfallskriget som Putin-regimen bedriver för att radera ut det ukrainska samhället.

Om det inte blir en riktigt mild vinter kommer den ryska regimens krig för att pressa fram ett kallare inomhusklimat inom EU att märkas också här. Inte bara för villaägare med direktverkande el i Skåne, vi har en nordisk och nordeuropeisk elmarknad. Inhemskt sett går det nog att få fram ett mått av ökad elproduktion, exempelvis via kraftvärmen, samt snabba investeringar för mer effektiv elanvändning och uppvärmning. Det löser inte allt, men något.

Den svenska valrörelsens energipolitiska bråk har i stället handlat om huruvida det i framtiden ska vara fler vindkraftverk eller kärnkraftverk, eller kanske båda delarna, vilket Svenskt Näringsliv efterlyser. Debatten är förvisso värdefull, men matchar inte krisläget i närtid.

Den här vintern kan komma att bli dyrköpt, både sett till hushållens elräkningar och den energikrävande industriproduktionen. Kan de valrörelserusiga partierna sansa sig nog för att med någon form av sans diskutera detta? Den här veckan är det nog kört, men förhoppningsvis kort därefter? När alla har lugnare puls.