Påven har fel om koranbränning

Att förbjuda koranbränning vore fel väg att gå.

Börjar man tumma på principen om yttrandefrihet, även när man själv tycker att vissa handlingar är förkastliga, öppnas en dörr för vidare inskränkningar, skriver Nora Karlsson.

Börjar man tumma på principen om yttrandefrihet, även när man själv tycker att vissa handlingar är förkastliga, öppnas en dörr för vidare inskränkningar, skriver Nora Karlsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2023-07-03 14:39
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Återigen har frågan om koranbränning aktualiserats i samband med att en man fick tillstånd att bränna en koran utanför Stockholms moskén den 28 juni. Han har nu anmälts för hets mot folkgrupp. Allt fler personer i Sverige har höjt sina röster för att kriminalisera denna handling. Befolkningen är delad i sina åsikter, nästan lika många vill förbjuda som tycker att det ska vara lagligt. Flera länder har också fördömt Sveriges agerande i denna fråga och senast i veckan hakade Påven Franciskus på diskussionen och fördömde dess laglighet. Trots att många säkerligen har goda intentioner med att vilja förbjuda detta riskerar det att få farliga konsekvenser som inte kan accepteras. Att förbjuda koranbränning vore fel väg att gå. 

Självklart hade det varit lättare att förbjuda handlingen för att slippa kritik från andra länder eller till och med en påve, men det hade inte varit bättre. Visserligen anser jag personligen att det är en förkastlig handling som ämnar att sprida ett hatfullt budskap, men det hör egentligen inte till diskussionen. Sverige har en av de absolut äldsta och starkaste yttrandefrihetslagarna i världen. Den finns av en god anledning. Det är en grundbult i ett öppet samhälle och liberaldemokrati att människor får uttrycka sina åsikter. Det gäller alla åsikter, inte bara de som delas av en majoritet. Snarare är lagen särskilt viktig just för att skydda rätten att uttrycka sig konträrt, att våga säga emot och att pröva gamla sanningar. Den friheten är värd att skydda. 

Börjar man tumma på den principen, även när man själv tycker att vissa handlingar är förkastliga, öppnas en dörr för vidare inskränkningar. Vilken åsikt är då näst på tur att förbjudas? Det kan aldrig få accepteras. 

Statsminister Ulf Kristersson sa "Det är lagligt men inte lämpligt". I detta fall håller jag helt med honom. Det är viktigt i ett öppet samhälle att det finns en tydlig skillnad mellan vad som anses lämpligt och vad som i lagens mening kan accepteras. Suddar vi ut den skiljelinjen är det lätt att trampa snett. 

När sådana här saker händer måste vi alla ta ett steg tillbaka, andas in och se till helheten. Förhastade beslut blir sällan goda beslut. Har man flyttat gränsen en gång är tröskeln lägre nästa gång. Sverige ska fortsatt ha en hög ribba och en av världens starkaste yttrandefrihetslagar- det är något att vara stolt över. 
 

Nora Karlsson ledarskribent SN
Nora Karlsson ledarskribent SN