Polen är inte dömt till en mörk framtid

Det polska presidentvalet blev en riktig rysare, men med ett surt resultat för Polens frihet och demokrati.

En mörk vecka för Polen. Den sittande nationalkonservativa presidenten Andrzej Duda vann med liten marginal mot den liberala och EU-vänliga motkandidaten Rafal Trzaskowski. Allt är dock inte förlorat.

En mörk vecka för Polen. Den sittande nationalkonservativa presidenten Andrzej Duda vann med liten marginal mot den liberala och EU-vänliga motkandidaten Rafal Trzaskowski. Allt är dock inte förlorat.

Foto: Czarek Sokolowski

Ledare2020-07-15 06:15
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det var med drygt 50 procent av rösterna som den sittande presidenten Andrzej Duda vann mot den liberala uppstickaren Rafal Trzaskowski som lyckades få cirka 48 procent av rösterna. Valdeltagandet var rekordhögt med knappa 70 procent, vilket visar på att valet har engagerat fler än vanligt (DN, 13/7). Polen har under de senaste åren ramlat in på en väg av abortmotstånd, HBTQ-hat och nedmontering av ett oberoende rättsväsende. Tyvärr kommer troligen landet med Duda som president fortsatt vandra på den utstakade vägen, men allt är ännu inte förlorat.

Duda är nära länkad till det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PIS). En av hans paradfrågor är att i den polska konstitutionen förbjuda HBTQ-personer från att adoptera. Det är ren och skär populism som är i stark kontrast till det liberala alternativet som olyckligtvis föll vid mållinjen. Valresultatet visar ändock att polackerna inte är dömda till en mörk framtid. 

48 procent - hälften av väljarna - valde att lägga sin röst på en liberal kandidat som värdesätter EU och demokratiska institutioner i allmänhet. Att Duda vann är en förlust för friheten, men det polska folket bekände också färg. Hälften av väljarna valde att lägga rösten på en liberal, demokratisk och EU-vänlig framtid. De oppositionella vindarna blåser starkt, trots det dystra valresultatet. Det finns helt enkelt en grogrund för att få den inhemska, frihetliga opinionen att växa. Det gäller nu att oppositionen återigen ger sig ut på barrikaderna. Vi förlorade första slaget, men kriget är långtifrån över.