Polisnärvaron i Brandkärr behövs. Det är ett led i att göra bostadsområdet tryggare. Bränderna i bilar och garage är ett tecken på att polisarbetet stör den kriminella miljön. Även om det är bedrövligt att den här typen av vandalism och bränder förstör vardagen och kostar pengar för enskilda och för samhället, så är svaret inte att backa undan för att kriminella krafter lovar att inte elda upp bilar då.
Det är en viktig intervju i tidningen med Nyköpingspolisen efter det tredje brandattentatet på kort tid. Inblickar i hur ordningsmakten agerar och resonerar är värdefula. Polisarbetet blandar hårda insatser med förebyggande. För att det funkar bäst så. Det måste bli svårare att rekrytera bilbrännare, svårare att locka unga till upplopp och vandalism.
Lyssna till rösterna från de boende. En synlig, återkommande och aktiv polis ökar tryggheten över tid. Samtidigt finns det tider på dygnet där invånarna upplever oro. Alla känner självklart inte likadant, men när bränder flammar upp så ökar förstås också ilskan, oron och irritationen över de kriminella i närmiljön.
När kriminella element blir störda och arga är det ett tecken på att motmedlen fungerar. För att Brandkärr ska vara ett bra bostadsområde alla tider på dygnet för dess över 4 500 invånare, ska det vara svårt att vara kriminell och att hänga med kriminella.
”Vi slutar inte jobba mot kriminella element bara för att man på olika sätt försöker att flytta polisen från deras område”, säger Nina Gual, polisens operativa samordnare till SN.
Håll i och håll ut. Även socialtjänst, skola, föräldrar, föreningsliv och bostadsföretag har att göra, med olika sociala verktyg. Inte bara i Brandkärr.