Politikerna jobbade stenhårt – på lunchen

Region Sörmlands verksamheter ska minska antalet anställda med 3,5 procent, var för sig. Men det direkt vårdnära lär få det något lindrigare.

Efter en inledande debatt om neddragningarna kom regiontopparna tillbaka med en färdigbakad kompromiss i de två mest brännande frågorna.

Efter en inledande debatt om neddragningarna kom regiontopparna tillbaka med en färdigbakad kompromiss i de två mest brännande frågorna.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2024-09-18 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Regiontopparna hade verkligen en produktiv lunch under tisdagens fullmäktigemöte. Då paketerades beslutet om hur många tjänster som ska sparas in i en kompromiss. Samtliga verksamheter ska minska antalet tjänster med 3,5 procent. Fast det dröjer formellt sett till mötet i oktober.

De styrande – Moderaterna, Vård för pengarna, Kristdemokraterna och Centerpartiet – lanserade sitt krav på att antalet tjänster ska minska med 3,5 procent i början av mötet. Ett av oppositionspartierna, Sverigedemokraterna, klev därefter fram och gav sitt stöd till detta. Därmed fanns det en majoritet för beslutet.

Under debattens gång drev Socialdemokraterna, det största partiet i opposition, linjen att de inte kände sig helt tillfreds med beslutsunderlaget. Det var en flaggning för minoritetsåterremiss, att åtgärderna ska beslutas först på nästa möte, i oktober. 

Så blev det till slut, fast med en majoritet bakom beslutet. 

undefined
Alla partierna fick något som de kunde visa upp som en någorlunda strategisk framgång.

Under lunchen hade det nämligen hänt grejer. Till maten kom kohandeln upp på bordet. Alla fick något som de kunde visa upp som strategisk framgång.  

De planerade lättneonatal-platserna vid Nyköpings förlossning ska fortfarande skjutas på framtiden, men nu kompletterat med en extern bedömning av riskbilderna. 

Minskningen av antalet anställda i hela Region Sörmland bakades också in i en återremiss till oktober, med krav på ett kompletterande underlag. Socialdemokraternas Monica Johansson sade sig vara nöjd med löftet om extra detaljer, men också att styrets höjda krav. Regionledningen såg överlag nöjda ut, med att ha säkrat ett beslut. 

Toppolitikerna hade snackat ihop sig och skrivit manus för hur allt presenterades. De som är anställda i aktiv sjukvård kan få något lindrigare neddragningar. 

Alla ska spara lika mycket, men några mer än andra. 

Att skjuta på beslutet är också att dra ut på osäkerheten i vardagen. Regionledningen, med regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) som budbärare, genade därför i kurvan. Med hela handen riktade han sig till tjänstemannaledningen – och krävde att arbetet med fylla ut neddragningarna med detaljer om vem och var, inte får dröja till efter det formella beslutet. Det ska redan vara i full gång då. 

De högsta tjänstemannen noterade detta med allvarliga miner, inte särskilt överraskade av den beställningen. 

undefined
Alla ska spara lika mycket, men några mer än andra.

Mellan tummen och pekfingret är det cirka 100 tjänster som behöver sparas in, utöver de ursprungliga 150. Region Sörmland har drygt 8 000 anställda och har varslat om en minskning med 700. Ingenting är alltså färdigt, på långt när. Regionens ekonomiska kris är inget som går att lösa på en lunchrast.