I en ny rapport från företaget Klarna framkommer det att unga mellan 18 och 35 sparar och investerar mer än samma åldersgrupp i andra länder. Ungas intresse för privatekonomi, men även investeringar och börsen är stort. Upp mot 60 procent av unga sparar genom att investera sina pengar, istället för att placera sparpengarna på ett vanligt bankkonto (SN, 12/7). Det är positivt att fler unga vill, kan och vågar spara på börsen. Ett långsiktigt sparande kommer vara nyckeln för att fler unga i framtiden ska ha råd med en första bostad. Det egna sparandet till en kontantinsats ska inte underskattas, tvärtom borde det uppmuntras mer.
Det som däremot framkommer i andra studier från exempelvis Swedbank är att alltfler ungdomar hamnar i kläm. 32 000 ungdomar mellan 18 och 25 år har skulder hos Kronofogden, vilket omfattar 1,3 miljarder kronor. Under 2020 ansökte rekordmånga unga om skuldsanering. Kronofogden pekar ut arbetsbrist, överkonsumtion och spelberoende som huvudorsaker till skuldsättningen (DN, 3/5).
I grund och botten visar de parallella trenderna på behovet av att ge alla ungdomar, oavsett bakgrund, mer kunskap om privatekonomi för att förhindra att fler hamnar i kläm. Det är också något som efterfrågas från gymnasieungdomarna själva. Åtta av tio elever önskar fler privatekonomilektioner i skolan (DN, 3/5).
De ungdomar som antingen fått kunskap hemifrån, eller varit nyfikna nog att ta reda på det själva har logiskt nog bättre förutsättningar att hantera sin privatekonomi när de väl kliver ut i vuxenlivet. Det är hög tid att grund- och gymnasieskolan ser till att lyfta frågorna mer och oftare framöver.