Explosionerna i gasledningarna Nord Stream 1 och 2 var ingen slump. Det har svenska myndigheter slagit fast i sin inledande utredning av händelserna (6/10). Polisen meddelade i början av oktober att den hittat bevis för explosioner och att misstankarna om ”grovt sabotage” hade stärkts. En del av detonationerna på de två gasledningarna skedde i svensk ekonomisk zon, vilket föranledde att utredningen bedrivs av svenska myndigheter.
Gasläckornas konsekvenser når längre än till Östersjöns gränser. Den ryska gasen är i storpolitikens absoluta centrum.
Sabotaget av Nord Stream-ledningarna har haft en tröskelhöjande effekt på konflikten mellan Ryssland och Europa. Den ryska gasens vara eller icke vara har varit en huvudpunkt i den europeiska politiken under många år. Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari har situationen blivit än mer kritisk. Det var nämligen först efter invasionen som till och med tyska politiker började bli tveksamma till importen av rysk fossilgas.
Gasen är en viktig inkomstkälla för den ryska krigskassan. Intäkterna försvagar effekterna av de införda sanktionerna. I förlängningen förlänger det kriget som ukrainarna tvingas utkämpa med livet och landets existens som insats. Tyskland – den stora ryska gaskonsumenten i EU – har å sin sida länge stretat emot både europeiska och amerikanska krav på att stoppa starten av Nord Stream 2. De nya gasledningarna, vid sidan av den första ledningen, har tekniskt sett stått färdiga sedan ett år tillbaka, men tyska myndigheter har inte dröjt med att ge tillstånd för start. Efter invasionen har den tyska godkännandeprocessen pausats.
Nu höjs återigen ryska röster för att få till ett tyskt godkännande. Den 12 oktober meddelade president Vladimir Putin att Ryssland är redo att börja leverera gas igen, men via den oskadade Nord Stream 2. Det är en i sammanhanget tämligen passande situation för Ryssland, eftersom Nord Stream 1 nu är oanvändbar.
Utredningen om sabotaget pågår, och mycket talar för att det är Ryssland som ligger bakom sprängningarna. Men naturligtvis tar Putinregimen tillfället i akt att pressa fram ett godkännande av Nord Stream 2.
Om det är något som sprängningen av Nord Stream bevisat, så är det att den ryska gasen är opålitlig, sårbar och rent av farlig. Beroendet av rysk fossilgas är skadligt för både Europas energiförsörjning och dess säkerhetspolitik. Alla ambitioner om att fortsatt värma tyska hem med rysk fossilgas bör efter 2022 grundligt ha grusats. Det som redan var en dålig idé från början – och som flertalet västliga stater varnat för i åratal – är nu ett uppenbart faktum.
Tyskarna kommer få bita i det sura energipolitiska äpplet vare sig de vill eller inte. Vägen framåt för europeisk energiförsörjning går inte via ryska gasledningar i Östersjön.