Putins aggression måste stoppas medan tid är

Ukrainas sak är vår. Kiev ska inte hamna under rysk stövel igen.

Om väst inte klarar att backa upp Ukrainas rättigheter, väntar en värld där små staters rättigheter är gårdagens nyheter.

Om väst inte klarar att backa upp Ukrainas rättigheter, väntar en värld där små staters rättigheter är gårdagens nyheter.

Foto: Efrem Lukatsky

Ledare2022-02-23 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den ryska regimens har beslutat att öppet förstärka invasionen av Ukraina, i Donetsk och Luhansk. Det visar vad Moskva har planerat sedan länge. Aggressionen är rå och naken, inte längre dold bakom ett skuggspel som har varit fallet sedan 2014. En ny frontlinje formas på ockuperad mark. 

Rysslands försök att krossa Ukrainas frihet har börjat. Det kan hända mycket mer på kort tid. 

Ukrainas sak är vår. Om väst inte klarar att backa upp Ukrainas rättigheter, väntar en värld där små staters rättigheter är gårdagens nyheter. 

Putin-regimens agerande har följt en uppgjord mall. Uppbyggnaden av invasionen har fortgått, oavsett vilka ord och löften som lämnats från Moskva. Det här är alltså inte om vad Nato gjort eller inte gjort. Det här handlar om att den auktoritära regim som Vladimir Putin leder, försöker återupprätta Sovjetunionens maktutrymme i Europa. 

Under stöveln.

Efter ”militära övningar” i Belarus visar sig de ryska trupperna bli kvar "tills vidare". Ryssland har alltså gjort Belarus till en lydstat. Dess diktator har uppdraget att säga ja till dess att han inte längre behövs och råkar trilla ut från ett fönster, bli hastigt hjärtsjuk eller sätta något i halsen. De modiga belarusiernas protester mot förtryck och för demokratiska rättigheter kommer att tryckas ned än mer hänsynslöst. 

Under stöveln.

Med stora delar av den ryska militärmakten samlad längs Ukrainas gräns – även från Belarus sett – hotar nu Ryssland den ukrainska huvudstaden Kiev. Det är tveksamt om Putin-regimen kan vinna ett ockupationskrig mot Ukraina som helhet. Men att förstöra en huvudstad, minns bombmattorna i Syrien och i Tjetjenien, och försöka tillsätta en marionett-regim är däremot något som Putin troligen ser som möjligt.

Ryssland har förstås inget i Ukraina att göra. Suveräna stater är detta i sin egen rätt. Den nu öppna invasionen i östra Ukraina kan bara mötas med en rad av skarpa, tydliga besked från västvärldens demokratier. De stater som har tvekat inför att exportera defensiva vapen till Ukraina behöver lämna den tveksamheten, inklusive Sverige. En attackerad demokratisk stat har rätt att få och behöver hjälp att försvara sig mot invasion. 

Tröskeln som gör det svårt för ryskt pansar att rulla mot Kiev behöver bli så hög som möjligt, så fort som möjligt. 

Tyskland stängde gasledningen Northstream 2, vilket förbundskansler Olaf Schulz efter samtal med Putin och den amerikanske presidenten Joe Biden, också hade sagt skulle bli följden av ökad militär aggression från Putins sida. Ryska bolag, precis som de kinesiska, är att se som regimens förlängda armar och behandlas därefter. Det krävs nu ett tydligt, uthålligt och gemensamt EU-agerande, i samklang med USA och Nato. Från sanktioner till annat som aktivt försvagar rysk förmåga att invadera och ockupera andra stater. 

Putinregimens och dess hantlangares gömda tillgångar och utrymme för lyxliv utanför Ryssland bör frysas eller konfiskeras. Uppehållstillstånd för regimens oligarker och makthavarnas barn på prestigefyllda utbildningar i väst bör dras in. Allt villkorat med villkorslös reträtt från ukrainsk mark.

Utvecklingen påverkar också Sveriges förutsättningar nu och framöver. För svensk del krävs ett rejält ökat resursutrymme i närtid för att stärka vårt eget försvar – inklusive det civila – mot främmande makt och gråzonskrigföring. Vi har all anledning att sätta upp en plan för Nato-medlemskap ihop med Finland. 

Klockan tickar.