Räkna ned mot 2021 med tummarna upp

2020-talet blir ett oroligt årtionde, därför behöver vi vara noga med att söka ljuspunkterna.

Det är viktigt att söka ljuspunkter, i det som varit och det som komma skall. Gott Nytt År, alla ledarsidans läsare!

Det är viktigt att söka ljuspunkter, i det som varit och det som komma skall. Gott Nytt År, alla ledarsidans läsare!

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Ledare2020-12-31 05:27
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På årets sista dag summerar ledarsidans Emanuel Örtengren tio positiva, viktiga nyheter för oss alla som hänt under 2020. Det är ju annars lätt att peka på problemen, på hoten och på sådant som gör livet svårt och utvecklingsmöjligheterna svagare, i en tid där så mycket är underkastat bekämpningen av en pandemi.

Därför behöver vi se ljuspunkterna. Exempel på hur världen tar värdefulla steg framåt – i forskning, internationella samarbeten, miljö, teknikutveckling och handel.

2020 har lätt oss vikten att stå stadigt på hemmaplan för att ha kraft att verka bortom det egna närområdet. Det är inte ett antingen/eller, det är ett både/och – åtminstone för den som vill ha ett bättre samhälle och en bättre värld. För dessa två hänger ihop.

I tre års tid har vi nu en gång i månaden räknat upp tio ljuspunkter i nyhetsflödet. Det är en idé som en gång lanserades av Elias Rosell och sedan har tagits över av Emanuel Örtengren. Vi tänker fortsätta med den tio-listan även under nästa år. Se framåt, se möjligheterna. Det behövs. Människan förmår så mycket mer än att vara isolerad och instängd. 

Med det nya året kommer också lite nytt också för den här sidans del. Våra återkommande ledarskribenter har alla hängt med oss nu i mer än ett år, de är också rösterna i vår jul- och nyårsserie som blickar mot framtiden. Ett par delar återstår.

Vi har däremot en ny fristående krönikör med gedigen Nyköpingsförankring på väg in. Om allt fungerar som det är tänkt så gör ni den bekantskapen mycket snart. Det är en samtidsbetraktare med god historisk förankring som jag hoppas ska uppskattas av våra läsare.

För ledarsidans del vill jag med detta önska er alla ett Gott slut på 2020 och ett riktigt Gott Nytt År!