Rätt att C ändrar sig om manlig omskärelse

Det beslut som Centerpartiet fattade på partistämman, om att tillåta icke-medicinsk omskärelse av pojkar, är fullt rimligt. Politiken ska inte lägga sig i ofarliga religions- och kulturyttringar.

Centerstämman, som hålls på flera olika håll i landet, rev upp det tidigare beslutet om att arbeta för ett förbud mot icke-medicinsk manlig omskärelse.

Centerstämman, som hålls på flera olika håll i landet, rev upp det tidigare beslutet om att arbeta för ett förbud mot icke-medicinsk manlig omskärelse.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2021-09-24 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På Centerpartiets partistämma fattades beslutet om att fortsatt tillåta icke-medicinsk omskärelse av pojkar. Centerpartiet bör värna demokratiska värderingar om tolerans, religionsfrihet och frihet till sin egen kultur. Därför skulle ett förbud inte lämpa sig som en del av Centerpartiets politik. Det omdebatterade förbudsbeslutet från förra stämman 2019 gäller alltså inte längre.

Frågan om huruvida manlig omskärelse är rätt eller fel är i många fall komplex. Framförallt då moral och politik har en stor risk att stå emot varandra i denna fråga. För vissa kan moralen peka på att ett oåterkalleligt ingrepp är fel, medan de politiska skälen att förbjuda inte är lika glasklara.

Det är just därför det är viktigt att göra skillnad på moraliska och politiska åsikter. Politiken bör på inget vis kriminalisera icke-medicinsk omskärelse av pojkar, även om somliga anser att omskärelse är moraliskt oförsvarbart. 

En annan aspekt är frågan om var statens makt slutar och var enskilda individer och familjers frihet börjar. Rimligtvis bör inte beslut om ofarliga religions- och kulturyttringar ligga på staten, utan snarare närmare människan. 

Även om de som vill se ett förbud mot omskärelse inte ämnar begränsa religionsfriheten, blir det så till stor del i praktiken. Ett förbud skulle i praktiken leda till att en stor del av landets judar och muslimer begränsas i sitt religions- och kulturutövande. För vissa skulle det till och med omöjliggöra för dessa svenskar att bo och leva i Sverige.

Att försvåra livet för judar och muslimer i Sverige är i sig förkastligt. Att göra det när såväl antisemitismen som islamofobin ökar och breder ut sig är inte försvarbart. Ett parti som Centerpartiet, som ofta slår sig för bröstet för att vara tolerant och bekämpa högerpopulistiska krafter, bör inte bidra till en försvårad situation för dessa svenskar. 

Många av de som förespråkar ett förbud hävdar att icke-medicinsk omskärelse av pojkar är att se som ett övergrepp på barn. Men det de då glömmer är att Världshälsoorganisationen (WHO), Förenta Nationerna och Barnkonventionen ger grönt ljus för att omskärelse ska få ske. Detta borde väga tungt. 

Om barnens rätt står i fokus bör resonemanget vara densamma på området säkerhet. I Centerpartiets Sverige bör pojkar ha rätt att på legala och säkra sätt omskäras. Alternativet, att inte tillåta omskärelse, innebär nämligen just ökade risker i form av illegala och osäkra omskärelser. 

Religiösa och kulturella yttringar, som inte skadar barn, ska inte politiken i allmänhet och Centerpartiet i synnerhet kontrollera.