I dessa tider är arbetet för att minska och minimera smittspridning naturligtvis det mest prioriterade. Det kan kräva snabba beslut och handlingskraft, även där det tar emot. Samtidigt befriar det inte ansvariga politiker, framför allt regeringen, från ett funktionellt ansvar för dialog och kommunikation med exampelvis de näringar som drabbas.
När statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) basunerade ut ett förbud för alkoholförsäljning på krogar och restauranger efter klockan 22, hade branschen inte en aning om att det var på gång.
Svensk restaurang- och besöksnäring saknar ingalunda intresseorganisation eller tillgängliga kontaktpersoner. Visita är både dess bransch- och arbetsgivarorganisation. I detta inkluderas restauranger, hotell, campingplatser, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Många av dessa har fått ta hårda stötar redan tidigare. Lite sympati hade inte skadat någon.
Därför är det märkligt att ingen från regering eller departement orkade underhandsinformera om att begränsningen var på gång. Centerledaren Annie Lööf gör rätt som ifrågasätter hanteringen. Många företag i branschen bärs upp av de intäkter som tillståndet att servera alkohol ger. Nu blir det stopp efter 22.00 hela vägen fram till sista februari. Det betyder färre arbetstillfällen och sargad bransch. Beroende på vilka stöd som erbjuds framöver, behöver det inte leda direkt till konkurser, men risken finns.
Det är ingen mänsklig rättighet att vid en viss tid få köpa alkohol på lokal. Men en mer fingertoppkänslig regering hade gett branschen möjlighet att i någon mån förbereda sig.