Regionens sommargåva går ej till lokala näringslivet

Region Sörmland har höjt friskvårdsbidrag och delat ut presentkort till sina anställda, men blev det verkligen helt rätt?

Ledare 22 juli 2020 05:07
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I sviterna av den tuffa coronavåren har Region Sörmland beslutat att höja friskvårdsbidraget från 2500 kr till 5000 kr för sina anställda. Utöver detta har regionstyrelsen i slutet av maj beslutat att dela ut presentkort om 1000 kr till de 7500 regionanställda som ett tack för årets insatser. Ett av argumenten bakom beslutet, vilket även förtydligas i regionens sommarhälsning till de anställda är att presentkortet också är till för att stötta det lokala näringslivet.

Idén är god, men utförandet blev allt annat än vad man kunde ha förväntat sig. Presentkortet som skulle stötta det lokala näringslivet är inte ett lokalt presentkort. Istället har varje anställd fått ett nationellt presentkort från Zupergift.com, som snarare är kopplat till kedjor och nätshopping än lokalhandel. 

Nyköping och Eskilstuna kommun har till sina anställda delat ut presentkort som är kopplade till de lokala butikerna i respektive ort. Ett lokalt förankrat presentkort garanterar att skattepengarna går till utsatta småföretagare och inte till exempel tyska, nätshoppen Zalando som är kopplad till Zupergift.

Om Region Sörmland på allvar hade velat att gåvan skulle gynna småföretagarna hade de inte valt ett nationellt presentkort när lokala alternativ finns. Risken är stor att de cirka 7,5 miljoner kronorna som delas ut i form av presentkort som kunde gått till centrumhandeln i exempelvis Nyköping och Eskilstuna istället går till nätshopping. Pengarna behövs här och vi får hoppas att regionens anställda så gott det går väljer att spendera presentkortet på kedjorna i stan och inte någon annanstans. 


Ämnen du kan följa