Res inte dit betyder res inte dit

Utrikesminister Tobias Billström (M) har rätt. Om UD säger ”res inte dit”, då får det konsekvenser.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har påmint om att det svenska utrikesdepartementet i tio års tid har avrått från att resa just till Gaza. Den avrådan är på allvar.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har påmint om att det svenska utrikesdepartementet i tio års tid har avrått från att resa just till Gaza. Den avrådan är på allvar.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2023-11-15 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Svenska medborgare som befinner sig i eller har rest till det krigsdrabbade Gaza är där på eget ansvar. Det är fullt rimligt att svenska myndigheter att nu försöker hjälpa de svenskar som vill bort därifrån, sett till det som har följt efter Hamas terrorattack mot Israel. Men det kan aldrig vara annat än på egen bekostnad. Klaga inte på räkningen. 

Det här är en grundläggande ordning värd att ha koll på. Att se och uppleva andra delar av världen är nyttigt och många gånger givande, men det finns förstås gränser. Ibland händer det något som inte går att förutsäga, som naturkatastrofer eller andra omfattande olyckshändelser. Då bör förstås svenska myndigheter göra sitt yttersta för att bistå de svenskar som har drabbats och behöver hjälp, exempelvis med hemresor och andra akuta åtgärder. 

Minns tsunami-katastrofen 2004. En del av den hjälpen satt då långt inne. Det fanns folkvalda politiker som tyckte att den som reser på semester också fick ta ansvar för att ta sig hem, trots de katastrofala händelserna. Utan att UD hade avrått från resor till området.

Det har nu kommit kritik mot att svenska myndigheter har gjort för lite för att hjälpa svenskar bort från Gaza. Till svar har utrikesminister Tobias Billström (M) påmint om att det svenska utrikesdepartementet i tio års tid har avrått från att resa just till Gaza. Utrikesministern har rätt. Detta är alltså ett område som har styrts och kontrollerats av terrorgruppen Hamas, en diktatur, sedan snart 20 år tillbaka. Den som reser dit eller bosätter sig där för en längre tid, har alltså gjort detta helt på eget ansvar. Även om man har släktingar i området. 

Ungefär 500 svenskar befinner sig Gaza och ett hundratal har under det pågående kriget fått tillstånd att passera gränsen till Egypten för att ta sig till Sverige. Några har redan kunnat lämna området.

Även för den som reser till Israel gäller sedan terrorattacken nya råd. Den avrådan gäller gränsområdet, fyra mil bort från Gazaremsan. Det gäller även alla resor till gränsområdet mot Libanon, inom en mils avstånd, samt för Golanhöjderna. Även om man har släktingar där. 

Självklart är det en svår tid för den som har nära anhöriga som har rest till Gaza. Men kritiken mot UD och Billström är missriktad (SVT 14/11). 

UD avråder i dagsläget från resor till ett stort antal stater och delar av stater. Några exempel är Libyen, Belarus, Somalia, Filippinerna, Ryssland och Venezuela. När UD avråder från att resa till en stat eller region, då är det en officiell signal om att säkerhetsläget är allvarligt. Res inte dit. Normalt sett gäller då inte en vanlig reseförsäkring heller. 

Det behöver inte ske en terrorattack för att något ska gå allvarligt snett i ett osäkert område. Alla har att förstå och dra slutsatser av risknivåerna. Och aldrig skjuta ifrån sig huvudansvaret.