Resekaoset hotar förtroendet för staten

Många vill ut och resa i år, men både passhanteringen och läget på Arlanda har kollapsat. Det är uppseendeväckande att detta inte förutsågs av de ansvariga.

Ledare 30 maj 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den som ska flyga från Stockholm behöver just nu måste ta ordentligt med höjd för hur mycket tid man behöver på Arlanda. Landets största flygplats är central både för resor inom landet och för utländska destinationer och alltmer så i takt med att andra flygplatser har fått minskad trafik, som Bromma och Skavsta.

Under covid-19-pandemin minskade all form av resande drastiskt. Det innebar nedskärningar på Arlanda, bland annat terminaler som stängde tillfälligt. Nu släpps det uppdämda behovet av resande löst och tillströmningen av resenärer har varit kraftig hela 2022. Köerna för att framför allt ta sig igenom säkerhetskontrollen ringlar sedan någon månad tillbaka timslånga. Människor missar flyg och ett allmänt kaos råder. Frustrationen är stor över att en så grundläggande sak helt enkelt inte fungerar. 

 

Är det en berättelse som känns igen? Under hela vintern har det varit ett enormt tryck på passhanteringen i Sverige, människor har åkt land och rike runt för att få en tid. Bokningssystem utan någon form av ID-verifikation gjorde att skrupelfria personer dessutom kunde boka upp tider i massor och sålde dem i andra hand. Polisen stod till synes handlingsförlamad.

Två olika offentligt styrda organisationer, Swedavia och Polisen, verkar ha tagits på sängen av ett enkelt faktum. När ingen har fått resa någonstans på två år, är det fler personer än vanligt som vill göra detta när det blir möjligt igen. Det var tydligen en komplicerad analys som ingen på dessa organisationer gjorde. 


Att det går att resa inom landet, och till och från Sverige, är en grundläggande funktion. När utländska besökare vill komma hit och möts av den dåliga situationen på Arlanda kommer det att påverka hela deras bild av Sverige. Att en medborgare inte kan få tag på en ID-handling på flera månader får många att tappa förtroendet för staten. Det behöver finnas rutiner på plats som håller för den här typen av situationer. Som vettiga bokningsregler hos Polisen och bättre framförhållning i personalförsörjningen till Arlanda.

Vad det än är som fått de ansvariga att misslyckas så borde det mana till eftertanke, och krav på ansvarsutkrävande. Så här dåligt får grundläggande samhällsfunktioner helt enkelt inte fungera.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa