Risken är stor att Stenkulla stämplas

Ännu en incident i Stenkulla. Här behöver polis och kommun hålla fast blicken en längre tid. Vårda vardagens livskvalitet!

Stenkulla är ofta en lugn plats i vardagen, men här finns orostecken som måste tas på stort allvar.

Stenkulla är ofta en lugn plats i vardagen, men här finns orostecken som måste tas på stort allvar.

Foto: Linus Elsinen

Ledare2025-01-14 10:02
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Pådraget i Stenkulla i Nyköping under natten till tisdag var ännu en händelse i raden som påverkat stadsdelen. Den här gången kallades Nationella bombskyddet till platsen. Vad som just hände under natten till tisdagen lär vi stegvis få veta mer om, men den allmänna bilden finns skäl att lyfta fram.  

I oktober skrev jag en ledare om läget i Stenkulla. Det finns skäl att påminna om den, tyvärr. 

"Stora problembilder växer inte fram över en natt, de tilltar över tid, i stort och smått. Lyssna på invånarna. Bryt trender, stärk dialoger och följ upp med en stadigare myndighetsnärvaro, i allt från förskola till fritidsliv. 

Stenkullaborna har höjt sin röst. Vem lyssnar? I trygghetsundersökningen markerade invånarna otryggheten utomhus, med bråk och slagsmål, som ”påtagliga”. En grej här, en smäll där. Nyligen skrev vi exempelvis om en fotbollsmatch som urartade i våld."

Även när blåljusen drar bort så kommer Stenkullaborna att fundera över läget. I stadsdelen bor drygt 1 800 personer. Sådant här skapar en oro som behöver mötas med ett brett trygghetsarbete. När det sker incident på incident på incident så sätter det sig i närminnet. Till slut kommer det att bli en given beskrivning om "hur det är". En stämpel, som ingen vill ha. 

Det går att motverka steg för steg, om vi har lokala myndigheter som är lite snabba i fötterna.

undefined
Så här skiljer sig stadsdelarna i Nyköpings kommun åt i Välfärdsindex. Det är en jämförelse byggt på hur många som jobbar, hushållsinkomster, ekonomiskt bistånd, utbildning, arbetslöshet, ohälsa, sjukpenning och valdeltagande i kommunvalet.

Stenkulla ligger i en närmiljö med flera välmående bostadsområden. En titt i det färska dokument som heter Fakta om folkhälsan i Nyköpings kommun, ger värdefulla besked om läget. Ledarsidans fristående socialdemokratiska krönikör Ulf-Göran Widqvist skrev om detta i förra veckan. 

Stenkulla har utifrån det som kallas Välfärdsindex en socialt svårare utgångspunkt i vardagen jämfört med grannstadsdelarna på andra sidan Trosavägen, som Rosenkälla, Bryngelstorp och Malmbryggshage. Det är i stället en av de fyra stadsdelar som har lägst eller svagast siffror. Övriga är Oppeby Gård, Isaksdal och Brandkärr.

Det är en varningssignal. Det är inte en nedsättande stämpel eller något som säger att det är en riktigt dålig plats att leva på. Det betyder i stället att det behöver läggas till en extra omsorg om utvecklingen. Social utsatthet går ju att motverka. Stökigheter går att sätta P för. De positiva signalerna om vart närområdet är på väg måste helt enkelt övertrumfa de blinkande blåljusen.

Det kräver ett ambitiöst utvecklingssamarbete med kommunen, polisen, invånarna, det lokala näringslivet, bostadsbolagen och föreningslivet. Helst redan igår.

undefined
Så här ser Välfärdsindex ut om vi tittar på socknarna inom Nyköpings kommun. Socknen med svagast siffror, Tystberga, har ett något starkare resultat än vad Stenkulla har.