I en tid då höga räntor och skenande elräkningar gör att allt fler tvingas vända på slantarna kan det vara skönt att känna sig ”rik” ibland. Till exempel genom att handla på kinesiska shoppingappar som Shein, Wish eller Temu. Dessa marknadsförs med sloganen “shop like a billionare”. Varorna ska kännas så billiga att man kan låta klickfingret jobba - utan eftertanke.
Hos landets paketombud upptas hyllmeter efter hyllmeter med Kinapaket. Enligt Tullverket har hittills i år 4,2 miljoner paket med lågvärdesvaror (import av privatpersoner som understiger tullgränsen på 150 euro) kommit från Kina. Det är fyra gånger så många som under 2023. Siffror från Svensk Handel visar att en av fem svenskar köper julklappar från dessa kinesiska sajter.
På Temu, Wish och Shein finns precis allt. Inte minst kopior på dyrare varor tillverkade i Europa eller företag i andra delar av världen, där det råder strikta säkerhets- och tillverkningsregler. Apparna marknadsförs stenhårt. Reklamen dyker upp överallt när människor är på internet.
De kinesiska företagen lägger ut bombmattor av annonser mot olika målgrupper. Microinfluencers, med några tusen följare, gör inlägg efter inlägg på sociala medier. De visar upp vad de har köpt och delar med sig av rabattkoder, som gör det redan billiga ännu billigare. Vem vill inte köpa 20 julklappar till priset av 5? Och pynt, julpyjamas och lite till när man ändå är i farten?
Det är allt annat än ett smart köp. En dokumentär med namnet “Sanningen om Temu” från brittiska Channel 4 sändes nyligen på TV4. Den visar hur produkter som karbinhakar för klättring påstås hålla godkänd europeisk säkerhetsstandard, men absolut inte gör det. Man får även ta del av hur kläder och smycken köpta på Temu innehåller stora mängder bly, kadmium och andra tungmetaller. Krämer och annat som enligt förpackningen ska ha kontrollerats av den brittiska motsvarigheten till Läkemedelsverket, visar sig vara ren lögn.
I värsta fall kan alltså paketfrossandet leda till att man blir sjuk eller skadas allvarligt.
Samtidigt far de människor som tillverkar varorna som säljs från billighetsapparna illa. Ett reportage i Dagens Nyheter (9/12) visar på djup misär, där man besökt fabriker som Temu och Shein använder. Människor arbetar i skift som sträcker sig över stora delar av dygnet. De är nästan aldrig lediga och får uselt betalt. De bor i små lägenheter, bredvid fabriken där symaskinerna smattrar alla dagar i veckan. Det är detta man stödjer om man handlar från appar som Temu, Wish och Shein.
Tester i Channel 4-dokumentären visar dessutom att de kinesiska shoppingapparna är mer utformade som spelappar än som traditionella handelsplattformar. Risken för att fastna i shoppingberoende är stor. Riskera inte hälsa och ekonomi för att kunna klicka hem en massa påsar från Kina.