Rocklind vann på resonemangsäktenskapet

Gnestas kommunalråd Johan Rocklind bröt blocktänkandet.

Ledare 10 januari 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är ett år kvar innan Gnestas kommunalråd Johan Rocklind (S) lämnar sitt uppdrag, men beskedet är lämnat (SN 7/1). Bokslutet efter tre mandatperioder får vänta. Men Rocklinds besked gör att en fortsatt koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna blir mer osannolik efter valet. 

 

I två mandatperioder har partierna styrt Gnesta ihop. S+M-styret kom till efter en extra stökig mandatperiod 2010-2014. Socialdemokraterna gick kraftigt tillbaka i valet 2014. Varken en rödgrön koalition eller ett Allianssamarbete räckte för att kunna styra. Det var inte omöjligt att hitta en mittenpunkt att enas kring mellan två huvudmotståndare. På riksnivå ses S+M-samarbetesom omöjligt, men i Sörmlands kommuner är det numera vanligt.

Det är förstås ett resonemangsäktenskap. En central faktor i Gnesta var att de två kommunalråden – Rocklind och Moderaternas Ann-Sofie Lifvenhage kände att de kunde lita på varandra. En pragmatisk ådra fick råda. 

När de två huvudmotståndarna går ihop finns en risk för att spänsten i den lokala debatten förloras. Delvis blev det så också i Gnesta, främst i början. Men det blev också mer av ordning på torpet sett till det läge som var. Centerpartiets Håkan Ekstrand tog över som oppositionsråd och C ökade i valet 2018, i mitten mellan de två styrande. Och Vänsterpartiet har tydligt funnit ny energi av att lokalt vara en nagel i ögat på S. 

 

Rocklind och Lifvenhage fann modet att bryta blocktänkandet – och båda vann på det. Men Lifvenhage är numera riksdagsledamot – och efterträddes av Anna Ekström (M). Samarbetet har överlevt, men också knakat. Inte minst under skandalen där socialchefen stängdes av och tvingades sluta under märkliga omständigheter. 

Efter valet får även Rocklind en efterträdare. Som också har att välja sin väg, utifrån 2022 års mandatmatematik.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Det här får kommunernas och regionens anställda i julklapp: ✓Presentkort ✓Upp till cheferna ✓Julbord

Det här får kommunernas och regionens anställda i julklapp: ✓Presentkort ✓Upp till cheferna ✓Julbord