Röj upp, vädra ut och gör rätt i Oxelösund

Oxelösunds kommun måste visa att alla invånare behandlas lika. Röj upp, vädra ut och gör rätt.

Kommunledningen i Oxelösund behöver lägga alla kort på bordet. Se till att säkerställa att alla invånare - vänner, medarbetare eller andra - behandlas lika i rutiner och regler. Det här tål att lyftas i fullmäktige, men också av revisionen.

Kommunledningen i Oxelösund behöver lägga alla kort på bordet. Se till att säkerställa att alla invånare - vänner, medarbetare eller andra - behandlas lika i rutiner och regler. Det här tål att lyftas i fullmäktige, men också av revisionen.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2021-08-30 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den folkvalda makten och anställda myndighetsutövare – politiker och tjänstemän - har inga egna undantag från allmänna regelverk, inga gräddfiler. Alla invånare ska behandlas lika, utifrån samma grund. Kommunledningen i Oxelösund har att nu bevisa att det är så.  

Vi lever i en tid där tron på att makten fuskar sig till fördelar snabbt får spridning, ofta utan att det ens finns rimliga skäl att misstänka detta. Inte minst därför, rent demokratiskt, är det så viktigt att makthavare och myndighetsutövning också på det kommunala planet håller på regelverk och är noga med gränser när det kommer till kompisar, partivänner och nära medarbetare. 

I lördagens SN kunde ni läsa om ett uppmärksammat bygge i Oxelösund, som berör en av kommunens två mark- och exploateringsstrateger privat, inklusive ett märkligt och anmärkningsvärt undantag från rutinen att polisanmäla den som hugger ned träd på kommunal mark. 

Radio Sörmland lyfte under sina fredagssändningar upp problemen med bygget, och påminde samtidigt om hur två framträdande S-politiker sedan tidigare utreds för svartbyggen på kommunal mark. Fallen har beskrivits i SN den 20/9 2020 samt 24/10 2019. En tidigare mark- och exploateringsstrateg i kommunen säger till Radio Sörmland att det finns en röta i kommunen, en vänskapskorruption, och hävdar att tjänstemän vid flera tillfällen ska ha fått fördelar i kommunal hantering. 

”Var finns transparensen?” frågar oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) i ett inlägg på Facebook och skriver att han blir ”fundersam över vad som skett bakom min och alla andras rygg under alla dessa år. Finns det fler överraskningar?”

Oxelösunds kommun har aldrig haft ett maktskifte. Socialdemokraterna har regerat i ensamt majestät eller med stöd av Vänsterpartiet. Makten har alltid varit makten. I fall där invånarna inte får möta ett och samma regelverk och får en lika behandling när reglerna tillämpas, måste rimliga följdfrågor ställas. Vad sitter i väggarna?  

Kommunledningen har ett ansvar – såväl den politiska ledningen som kommunchefen, den högst ansvarige tjänstemannen – att det inte ges interna fördelar till vissa medarbetare, till partivänner eller andra som står ledning och styre nära. 

Inte blir läget bättre av att ordföranden i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden visade sig ha nollkoll på efterforskningsförbudet (SN 30/8). Myndigheter får inte leta efter eller fråga efter vem som har tipsat medier om möjliga missförhållanden. Det finns också ett repressalieförbud, en myndighet får inte heller straffa någon som har lämnat uppgifter till medier. Det här ingår i de grundläggande skydden för öppenheten, för att en kommun eller annan myndighet inte ska kunna tumma på regler och rutiner utan saklig grund, fixa kompisupplägg eller ge någon särskilda fördelar. 

I slutänden är det den högsta ledningens ansvar att likabehandling gäller och att misstänkta missförhållanden åtgärdas. Det går inte att ducka. Det här tål att lyftas i fullmäktige, men också av revisionen. Kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) och kommunchefen Johan Persson har nu att lägga alla kort på bordet. Vad har hänt i det här fallet? Finns det tidigare fall? Hur ska verksamheten styras upp och säkras? Kommuninvånarna ska inte ens behöva misstänka att några i de inre kommunala kretsarna är mer jämlika än andra. Röj upp, vädra ut och gör rätt.