Ropa inte hej för tidigt om smittspridningen

En viktig lärdom av kampen mot covid19-pandemin är att inte slappna av för tidigt.

Smittläget i Sörmland är mer hoppfullt än hotfullt, men allt annat än riskfritt. Vi bör vara luttrade vid det här laget.

Smittläget i Sörmland är mer hoppfullt än hotfullt, men allt annat än riskfritt. Vi bör vara luttrade vid det här laget.

Foto: Skärmdump från Region Sörmlands statistik

Ledare2021-02-04 05:37
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Staplarna för Sörmland som visar hur smittspridningen har utvecklats under årets fyra första veckor framkallar lätt viss optimism. Statistiken från Region Sörmland visar en stadig resa mot ett lägre antal smittade sedan vecka 1. Den indikator som kallas ”incidens per 100 000 invånare” rör sig sakta men stadigt nedåt. 

Samtidigt visar exempelvis Svenska Dagbladet (3/2) på hur Sverige verkar ha nått en slags platå i smittspridningen på senaste tiden, ett läge där antalet nya fall inte längre blir stadigt färre. 

 

Folkhälsomyndighetens förmaningar inför det sportlov som väntar, är inte ett reseförbud. För Sörmlands del är lovet den 22-28 februari i år. Det verkar vara okej att resa inom landet – om man håller sig undan andra. Inga after ski-fester alltså, eller lycklig trängsel i allmänna utrymmen. Att viss geografisk rörlighet är möjlig förutsatt att de allmänna råden och rekommendationerna följs, är bra. 

Vi närmar oss dessutom ett läge där många företag funderar över hur mycket av det ”normala” vi kan återgå till. På arbetsplatsen? Med allmänna kommunikationer? Vanliga fysiska möten i vardagen, med medarbetare eller kunder?

Efter sportlovet är det sedan en dryg månad till påskhelgen. Det var i dessa veckor som smittan spreds så oroväckande snabbt ifjol. Kunskapsläget var annorlunda, men erfarenheterna  bör mana till försiktighet. Risken är också att många återigen börjar betrakta varenda kryphål i restriktionerna som något som är format för just dem. 

I väntan på att lejonparten av svenskarna har fått sina två vaccindoser är det därför klokt att påminna om hur snabbt en smittspridning kan ta fart på nytt. Ropa gärna hej, men i god ordning, på smittsäkert avstånd.