Rösträknarnas insatser ska hedras, inte hånas

De många valarbetare som räknar valsedlar i stora som små val tillhör den moderna demokratins obesjungna hjältar. I USA såväl som i Sverige.

Rösträknarnas uppdrag är del av demokratins grundvalar. Det noggranna, samvetsgranna arbetet under tidspress, är till för att såväl segrare som förlorare ska kunna bejaka resultatet.

Rösträknarnas uppdrag är del av demokratins grundvalar. Det noggranna, samvetsgranna arbetet under tidspress, är till för att såväl segrare som förlorare ska kunna bejaka resultatet.

Foto: Julio Cortez

Ledare2020-11-07 05:35
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det republikanska partiet i USA hade en bättre valdag i tisdagens president- och kongressval än vad opinionsmätningar och bedömare hade förutspått. Ändå fläckas efterspelet – och rösträkningsprocessen – av en sittande president som skyller egna demokratiska motgångar på valfusk, oärlighet och konspirationer. Även i delstater som styrs av Donald Trumps egna partikamrater, som Georgia.

Trump har ägnat dagarna efter valet till att sprida misstro, lögner och konspirationsteorier om rösträkningen. Timme för timme har han tvingats se hur rösträkningen i flera nyckelstater har gått i utmanaren Joe Bidens riktning. Delstater som Trump måste vinna för att sitta kvar.    

Det är inte förbjudet att vara en dålig förlorare eller inte kunna hantera motgångar på ett värdigt sätt. Däremot måste även en dålig förlorare ha demokratisk ryggrad nog att respektera den process som en gång gav honom ett tidsbegränsat förtroende, med enormt stor makt. 

När detta skrivs är presidentvalet fortfarande inte avgjort, men röstsiffrorna pekar alltmer i Joe Bidens riktning. Det jämna valet har något att lära oss alla. 

I en demokrati räknas varje röst, ibland är det just den rösten som gör skillnad. Delstater med miljontals väljare, fler än i Sverige, kan avgöras med några tusen rösters marginal. 

I en demokrati behöver det också finnas en respekt för att vårda valprocessen. Att respektera de rösträknare som sliter med att få resultatet att vara korrekt och noga genomlyst. Oberoende av vem som vinner. Detta är lätt att säga i medgång, men den ryggraden prövas i motgångens stund.

Donald Trump kan vara vår tids kanske mest egotrippade och minst självkritiska demokratiskt valda makthavare. Hans reaktioner efter valet, är likväl djupt problematiska. När framträdande politiker torgför skakiga, löst hållna konspirationstankar för att skyla över egna motgångar, då skadas hela processen. Dessa utfall och påhopp slår stenhårt mot alla de enskilda som jobbar – stundtals dygnet runt efter ett val – för att se till alla röster kontrolleras, räknas och summeras på rätt sätt.  

Makten är till låns, i Sverige såväl som i USA. Det är en av demokratins bästa delar. Makthavare kan bytas ut. De många rösträknarna, som lägger sin tid och sitt engagemang, är där för att se till att valresultatet kan fastställas. De förtjänar inte att bli bespottade och misstänkliggjorda.

Processer, rutiner och regler för hur val ska genomföras och registreras, tål att synas noga. Att ifrågasätta eller föreslå bättre funktioner är nyttigt, men i rätt tid och på rätt plats. Att bara skrika fusk, i Trumps fall i versaler, när resultaten går det egna intresset emot, är skamligt och skadligt. 

Demokratins själ handlar inte om att vinna till varje pris. Framför allt inte till priset av den demokratiska processens integritet och legitimitet.