Det är ingen tvekan om vilket parti som är vinnaren i Statistiska Centralbyråns stora partisympatimätning för maj 2022: Socialdemokraterna. Partiet har vunnit väljare från såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet och Centerpartiet, de partier som släppte fram enparti-regeringen sent ifjol.
Med 33,3 procent är S på opinionsnivåer vi inte har sett på evigheter. Samtidigt tål att noteras att valåret inte har gett något värt att nämna för de fyra partierna som röstade nej till Magdalena Anderssons regering. Såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna har tappat stöd jämfört med november 2021. Liberalerna och Kristdemokraterna har ökat något – via väljarrörligheten mellan dessa nämnda partier – men det sammanlagda stödet är 1,5 procentenheter lägre än i november för dessa fyra.
Ett regeringsskifte ser avlägset ut. Det betyder inte att S har allt i hamn, partiet brukar tappa stöd ju närmare valdagen kommer.
Den största enskilda tillbakagången står Centerpartiet för, även om flera partier backar tydligt. Det har sitt pris att acceptera en S-regering utan att kunna garantera egna resultat. Utan januariavtalet är läget betydligt mer vanskligt. Annie Lööfs parti har kvar en viss vågmästarroll i enligt denna mätning, alternativt Nooshi Dadgostars Vänsterpartiet om man hellre vill se det så. Varken Miljöpartiet eller Liberalerna når riksdagsspärren.
Vi är i ett läge som liknar det som var 2002. Då var det även mittenväljare/borgerliga väljare som röstade på den sittande statsministern, Göran Persson (S). Det var borgerlig splittring även då, men på andra grunder. Det var tiden före det att Moderaterna förstod att svenska val vinns via ett grepp om mitten, och de Nya Moderaterna och Alliansen blev till.
De starka siffrorna för Socialdemokraterna, plus 4,2 procentenheter sedan i november, är en effekt av en ny partiledare. Där Magdalena Andersson klev in vann hon väljare som inte skulle ha valt Stefan Löfven. Säkerligen av ett antal varierande skäl, men delar av den effekten lär rimligen klinga av över tid.
Till detta ska läggas krigsutbrottet den 24 februari, när Ryssland överföll Ukraina. Osäkerhet i omvärlden med växande hotbilder gör ofta att det största regeringspartiets stöd växer. Det blev samling vid pumpen och Nato nästa. Samtidigt brukar detta läge också lyfta det största oppositionspartiet. Men det ser nästan tvärtom ut i novembermätningen. I gengäld ska noteras att bara två partier har starkare stöd i dag jämfört med valet 2018: Socialdemokraterna och Moderaterna.