S i Oxelösund kan inte skylla allt på Fredriksson

Catharina Fredriksson gör rätt som kliver åt sidan i Oxelösundspolitiken.

Catharina Fredriksson (S) avgår efter det historiska valnederlaget. Men det var inte bara hon som förlorade.

Catharina Fredriksson (S) avgår efter det historiska valnederlaget. Men det var inte bara hon som förlorade.

Foto:

Ledare2022-11-22 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det historiska maktskiftet i Oxelösund sätter sina spår, inte bara hos den nya styrande kvartetten. Utan minst lika mycket hos det parti som förlorat både makten och positionen som största parti, Socialdemokraterna. 

Efter elva år som Oxelösundspolitikens mäktigaste lämnar Catharina Fredriksson (S) kommunfullmäktige vid årsskiftet. Det är inte hon som förlorat makten ensam, men ledarskap kommer med ansvar, i med- och motgång. Kaptenen, skeppet… ja, ni vet. Nu mönstrar hon av.

De 32,08 procent som partiet samlade i septembervalet var ännu ett steg bakåt i flera decennier lång nedåtkurva, från den egna majoritetens 1990-tal till ett reträtternas 2000-tal. Detta med undantag för en liten uppgång i valet 2014, som var Fredrikssons första som partiets uttalade toppnamn. 

Efter valet 2010 lämnade Benita Vikström över ordförandeskapet i kommunstyrelsen efter tolv år. Därefter följde en tämligen turbulent tid, där nya förstanamnet Olov Zackrisson tackade för sig efter halva mandatperioden. Catharina Fredriksson klev in. Hon styrde sedan nästan lika länge som Vikström. Elva år vid makten är en ansenlig tid. Men i slutänden är det ett förtroendeuppdrag, inte en yrkeskarriär. Att leda ett parti, lokalt såväl som nationellt, har en början och ett slut. Att äga beslutet själv är bättre än att någon annan tar det. 

I valet 2022 gick Socialdemokraterna framåt i riksdagsvalet, men partiet och dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) förlorade regeringsmakten. I Oxelösund var det värre än så. S förlorade makten för första gången i modern tid. Samarbetet med Vänsterpartiet hade i flera mandatperioder i rad säkrat fortsatt styre. 

I stället klev Moderaterna fram och blev Oxelösunds största enskilda parti. Det var verkligen en historisk förändring. En effekt blev att M i sällskap med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tog över styret i kommunen.  

Det är klart att det svider för socialdemokratin. Det ska det göra. 

undefined
Socialdemokraterna har över tid noterats för en stadig tillbakagång i Oxelösund de senaste decennierna. Till slut förlorade partiet makten.

Ska Socialdemokraterna i kuststaden kunna smälta, processa och analysera effekterna av att inte längre styra kommunen, då är ett nytt ledarskap en vettig början. Det stora jobbet väntar, det handlar om att förstå varför valet gick som det gick. Ledarskapet har förstås sitt ansvar, inåt såväl som utåt. Men självrannsakan, en djupare politik- och omvärldsanalys är minst lika viktigt.

Moderaterna i Oxelösund, ledda av Dag Bergentoft, har slagit an en sträng hos invånarna som har fått partiet att växa. Detta i en tid där M på riksnivå visserligen vann regeringsmakten, men förlorade positionen som näst största parti. I Oxelösund var det alltså något som avvek från rikstrenden – för Moderaterna såväl som Socialdemokraterna.