Oxelösund tog steget fram där andra dröjde

Fler borde göra som Oxelösund, visa veteranerna värdighet.

Det finns en särskild värmande värdighet i att se led av blå baskrar kliva fram mot ett minnesmonument.

Det finns en särskild värmande värdighet i att se led av blå baskrar kliva fram mot ett minnesmonument.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2024-06-06 15:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är svenskt att ställa upp när andra behöver hjälp. Det är svenskt att förstå att andras trygghet och frihet ger större kraft åt vår egen. Det är svenskt att bry sig om, att möta faran för freden, friheten och demokratiska rättigheters skull.

Det finns därför en särskild värdighet i att som i Oxelösund på nationaldagen, inviga ett monument för alla som tjänat Sverige i internationell tjänst. Med vapen och utan vapen.

Det är en minnesplats som i sann modern demokratisk anda började med ett enkelt medborgarförslag 2021. 
 

undefined
För alla som jobbat för att få till den här minnesplatsen var den här dagen belöningen för allt slit, alla turer. För ett Sverige, i världen.

När Oxelösund med hjälp av Lions firade nationaldagen vid gästhamnen var det gott om folk. Oxelökören sjöng – och i publiken fanns det en mängd blå baskrar, veteraner som ställt upp när andra har behövt hjälp. För alla som jobbat för att få till den här minnesplatsen var den här dagen belöningen för allt slit, alla turer. För ett Sverige, i världen. 

Man blir rörd och glad och informerad på samma gång, sade landshövdingen Beatrice Ask i sitt tal.

undefined
Många stod på kö till minnesplatsen och veteranmonumentet.

För att väcka uppmärksamhet i dag heter det att man måste visa på en konflikt, annars bryr sig inte folk. Annars orkar ingen klicka, ingen läsa, ingen bry sig. Men det är som alltid en tillspetsad sanning, som blundar det som inte passar in men ändå är.

Som den här dagen, i Oxelösund. 

Det finns en särskild värmande värdighet i att se led av blå baskrar kliva fram mot ett minnesmonument, till minne av alla som gjort sitt för att begränsa, motverka och lösa konflikter, rädda liv. Till tonerna av To Love Somebody, framförd av Linda Pröjtz-Ålund och Anna Edman, på en dag för sammanhållning och gemenskap.

Fler kommuner, Nyköping exempelvis, borde följa efter. Ta rygg på dem som redan vet vägen. 

Den 6 juni för 80 år sedan vadade allierade soldater iland på Normandies stränder, på Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword. De trotsade artilleri och kulregn för att ge frihet åt fler. För att krossa nazismen och fascismen, befria medmänniskor från det förslavande och förtryckande. För ett demokratiskt Europa, för fria människor i fred.

Det låter högtravande. Det är och ska vara så: högtidligt och allvarligt.

undefined
Sedan de två frederna 1945 är det många svenskar som har tagit steget fram, där andra har tvekat inför riskerna.

Fred kan aldrig vinnas genom att kröka rygg för diktaturer, förtryck och övergrepp. Men freden kan säkras av många, på många olika sätt, där andra lider nöd. Ibland med ett högt personligt pris, tragiskt nog även det högsta, den yttersta uppoffringen. 

Sedan de två frederna 1945 är det många svenskar som har tagit steget fram, där andra har tvekat inför riskerna. Må det vara vid Suezkanalen, i Bosnien, i Kongo, Mali eller Afghanistan. Det hedrar Oxelösund att dessa svenskar nu har fått en värdig minnesplats som många kan besöka – med eller utan blå basker.