Sabuni pressar sitt parti till bristningsgrÀnsen

Motvinden för Liberalerna Ă€r brutal – och partiledaren Nyamko Sabuni pressar nu sitt parti till bristningsgrĂ€nsen.

Usla opinionssiffor förföljer Liberalerna. Partiledaren Nyamko Sabuni vÀljer nu att stÀlla det mesta pÄ sin spets.

Usla opinionssiffor förföljer Liberalerna. Partiledaren Nyamko Sabuni vÀljer nu att stÀlla det mesta pÄ sin spets.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Ledare2021-03-09 05:03
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

MĂ„let inför nĂ€sta val Ă€r att ingĂ„ i en borgerlig regering, förklarade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni inför helgen. Hon söker partiets stöd för att gĂ„ in i valet 2022 med mĂ„let att fĂ„ en moderat statsminister. Även om det betyder att göra upp med Sverigedemokraterna. 

Det finns L-företrĂ€dare som Ă€r benhĂ„rt övertygade om att det Ă€r den rĂ€tta riktningen för framtiden. Lika lĂ€tt Ă€r det att hitta Liberalpartister som tycker att detta Ă€r att sĂ€lja den ideologiska sjĂ€len och elda upp pengarna. Att vara folkvald Ă€r ibland att tvingas göra val mellan tvĂ„ obehagliga alternativ. DĂ€r anser sig L nu vara. 

AvstĂ„ndet till fyraprocentsspĂ€rren uppĂ„t för Liberalerna – en procentenhet – Ă€r inte lĂ€tt att ta igen. Januariavtalets reformer, med ytterligt tydlig liberal ton, har inte gett partiet betalt i opinionen. MĂ„nga av de vĂ€ljare som lade sin röst pĂ„ Liberalerna 2018 hade nog tĂ€nkt sig att det ocksĂ„ vara en röst för att avsĂ€tta Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister. 

Vinster och besvikelser vÀgs mot varandra, som sÄ ofta.

För Sabunis del tar januariavtalet slut efter höstbudgeten 2021. Om L-ledningen skulle avstĂ„ förhandlingar om vĂ„rĂ€ndringsbudgeten 2022 Ă€r det vad som rent praktiskt skulle offras. Om ens det. Ideologiskt Ă€r kostnaden dĂ€remot hög. Liberalerna vĂ€ljer uttalat att acceptera – och ingĂ„ – i en regering som mĂ„ste göra upp med SD för att fĂ„ igenom regeringens politik. FrĂ„ga statsminister Stefan Löfven (S), det Ă€r sĂ€ljaren av nyckeln till makten som avgör priset, inte köparen.

I Sabunis definition av en borgerlig regering, utöver Moderaterna och Kristdemokraterna, ingĂ„r Ă€ven Centerpartiet. Annie Lööf (C) torgför en helt annan syn pĂ„ SD:s relation till sĂ„dan möjlig regering, senast i söndagens Agenda (SVT 7/3). Ingen parlamentarisk samverkan, punkt. Nog vore det strĂ„lande för Sverige med ett nytt Allians-styre, men avstĂ„ndet mellan partiet Ă€r i nulĂ€get svĂ„rare Ă€n pĂ„ lĂ€nge att hantera. M och KD har tĂ€mligen högljutt markerat avstĂ„nd till C – och föredrar det antiliberala SD. 

L vĂ€ljer vĂ€g, C stĂ„r kvar tills vidare. Nyamko Sabuni prövar sitt partis sammanhĂ„llning till bristningsgrĂ€nsen. Liberalerna, det forna Folkpartiet, har en historia av tuffa tag internt. HĂ„rda ideologiska konflikter Ă€r inget udda. Detta var en ingrediens i partiledarstriden efter Jan Björklund, den som Nyamko Sabuni vann. Konkurrenten Erik Ullenhag, numera ambassadör, sĂ„gs som mer benĂ€gen att göra upp med S om makten.  

Med tre procents vĂ€ljarstöd vinner L varken makt eller riksdagsmandat. Ska partiet klara sig kvar mĂ„ste vĂ€ljarstödet i storstadsregionerna frĂ„n 2018 hĂ„llas uppe, troligen behöva öka. Sabuni – och hennes mer ”högerorienterade” falang – kalkylerar med att hĂ„llning höger ska öka möjligheterna till detta. Trots att partidistriktet i Stockholm nĂ€rmast direkt efter utspelet gjorde tydligt tummen ned för hennes förslag. 

VÀgvalet för Liberalernas del sker i samband med partirÄdet i slutet av denna mÄnad. Partiledningen verkar bedöma att L lÀttare vinner vÀljare nÀra Moderaterna, Àn nÀra Socialdemokraterna. I den senare positionen har C i nulÀget en viss konkurrensfördel. Hur mycket tröst det nu mÄ vara, om vi hamnar i ett lÀge hösten 2022 dÀr de faktiska regeringsalternativen Àr direkt undermÄliga med liberala ögon sett.