Säg ja till Jas – för Ukrainas frihet

Sverige och västvärlden har inte råd att förlora fokus eller tempo i stödet till Ukraina. Därför behöver vi bidra med Gripenplan.
Sverige och västvärlden har inte råd att förlora fokus eller tempo i stödet till Ukraina. Därför behöver vi bidra med Gripenplan.

Svensk ingenjörskonst behövs i Ukraina.

Ledare 29 augusti 2023 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan Ryssland påbörjade sin folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Följderna av Rysslands invasionskrig är brutala med tiotusentals civila dödade, miljontals människor i behov av humanitärt stöd och ett enormt mänskligt lidande i spåren av de systematiska krigsbrott som Ryssland utför. 

Det finns bara ett sätt som vi kan låta detta krig avslutas, och det är med en ukrainsk seger. Sverige måste därför göra allt i sin makt för att se till att detta blir utgången, och det inkluderar att bidra med svenska stridsflygplan.

Det svenska stridsflyget, Jas Gripen, kan mycket väl komma att bli en avgörande faktor i kriget. Anledningen är enkel: i ett krig så behöver man kunna kontrollera luftrummet, både för att undvika att bli utsatt för flyganfall och för att kunna utföra egna offensiver. USA, Nederländerna, Danmark och senast Norge har meddelat att de kommer att bistå Ukraina med F16-plan. Sverige har däremot inte lovat att skicka stridsflyg. Trots att det verkar finnas en bred samsyn i svensk politik, regeringen "tittar på frågan". 

Trots att Ukraina upprepade gånger har frågat efter detta stöd –  och trots att chefen vid Totalförsvarets forskningsinstitut har uttalat att Sverige skulle kunna avvara flera Gripen-flygplan. Det svenska stridsflyget är speciellt utvecklat för att möta just hotet från Ryssland och kan därför göra avgörande skillnad i kriget. 

Många experter i Sverige har sagt att det bara är en tidsfråga innan Sverige följer trenden och skickar egna stridsflygplan till Ukraina. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj bad särskilt om Gripenplan vid sitt besök i Sörmland nyligen

Problemet är att Ukraina lever under en enorm tidspress i sina krigsinsatser. Sverige har därför inte tid att dra ut på beslutet. Därefter dröjer det nämligen flera månader innan Gripenplanen är på plats i Ukraina och gör nytta. Beskedet måste komma nu.

Ukrainas kamp är inte bara det ukrainska folkets egen, den berör oss alla. På kort sikt har vi sett stigande mat- och elpriser, men följderna kan bli mycket större än så. Retoriken och agerandet från Rysslands sida är tydligt: Putins krig riktar sig inte bara mot Ukraina utan mot hela västvärlden och den globala ordningen. Sverige och västvärlden har därför inte råd att förlora fokus. Vårt stöd till Ukraina behöver trappas upp och påskyndas. 

Hur den regelbaserade världsordningen vi känner i dag kommer utvecklas avgörs på det ukrainska slagfältet. Sverige måste därför göra allt vi kan för att få den bästa utgången av kriget. I detta kan svensk ingenjörskonst i form av Gripenplan vara avgörande. 

Det är dags att fatta beslutet: skicka svenska stridsflygplan till Ukraina!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa