Samhällsbygget förutsätter att vi litar på varandra

I en ny undersökning framkommer det att svenskars tillit till varandra varierar stort mellan kommuner och bostadsområden.

Gemenskap och samhörighet är en avgörande byggsten i vår demokrati. Utan tillit ökar risken för att farliga gnistor tänds i samhället.

Gemenskap och samhörighet är en avgörande byggsten i vår demokrati. Utan tillit ökar risken för att farliga gnistor tänds i samhället.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Ledare2021-07-09 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ny forskning från Ersta Sköndal Bräcke högskola finansierad av Länsförsäkringar har resulterat i studien Tillitsbarometern. Samtidigt som en majoritet av svenskar känner en hög tillit till varandra finns det stora skillnader mellan kommunerna. I Sorsele anser 79 procent av invånarna att man kan lita på de flesta, men i Katrineholm är det endast 46 procent som håller med om det påståendet. Det inte bara geografiska skillnader mellan kommunerna, utan även mellan stadsdelar. 

Exempelvis i Stockholm var motsvarande siffra på Södermalm drygt 75 procent, men i Rågsved var det endast 35 procent som ansåg att man kan lita på de flesta. Studien ger inga direkta förklaringar till varför tilliten är så låg i vissa områden. Däremot pekas otrygghet, arbetslöshet och gängkriminalitet ut som faktorer som påverkar medborgares oro, även uppfattningen om tillgång till samhällsservice förväntas påverka den generella tilliten. Tyvärr finns inte Nyköping, Oxelösund, Gnesta eller Trosa med i undersökningen, men lärdomarna från Tillitsbarometern kan användas för att diskutera vår egen regions utmaningar.

Lyckligtvis har inte exempelvis Nyköping några enligt Polisen utpekade utsatta områden, men det betyder inte att kommunen saknar utmaningar vad gäller otrygghet. En tidigare studie av Brottsförebyggande rådet från 2019 rapporterade att 30 procent av kvinnorna i Nyköping valde att gå en annan väg hem på grund av oro för att bli utsatta för brott (SVT, 20/10). 41 procent av de tillfrågade Nyköpingsborna upplevde en oro för brottsligheten i samhället. 27 procent ansåg att Polisen inte brydde sig tillräckligt om problemen i de tillfrågades bostadsområden. Detta är givetvis också exempel på Nyköpingsbors förväntningar på sin omgivning, och därmed även tilliten till varandra. Otrygghet och förväntningarna på att få hjälp spelar in i hur kvinnor (och män) känner förtroende till samhället i stort.

Det är tuffa lokala siffror som visserligen har ett par år på nacken, men det ger en fingervisning om att otrygghet och oro har och troligen fortsatt är påtagligt i människors vardag. Brist på tillit till varandra och samhället i allmänhet är en fara i sig. Det demokratiska samhället som vi skapat tillsammans under lång tid förutsätter att vi faktiskt litar och tror på det. Om en större grupp i samhället inte litar på samhällssystemet riskerar konflikter att blossa upp på allvar. Missnöje, misstro och oro är farliga element som måste tas på större allvar av myndigheter och politiker om vi vill att samhället fortsatt ska fungera och hålla ihop.