Sånt som värmer när världen blir kallare

När allt inte finns ett klick bort, då gäller det att vara förberedd.

Årets julklapp är bra att ha, även när allt inte är som det ska.

Årets julklapp är bra att ha, även när allt inte är som det ska.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Ledare2020-11-19 05:16
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Stormköket är årets julklapp, bedömer Handelns utredningsinstitut. Även om det garanterat är många som genom åren redan har haft nytta av det klassiska Trangiaköket värmt med T-röd, är det symboliskt sett ändå rätt tänkt.

Den här världen behöver sina stormkök. Inte minst i dessa tider när mörkret kryper på, kylan och fukten dominerar naturen. Klara dig själv så gott det går är uppmaningen för att minska smittspridning av covid-19. Undvik trängsel. Ta yta. 

För många svenskar blev ett besök i naturen, bortom stadsplanerat område, cykelbanor, elljusspår och utegym, svaret på aktiviteter i smittskyddstider. Den fläckvisa ovanan vid sådana naturbesök blev raskt uppenbar. I vandrarnas spår låg skräpet kvar. ”Vi vill påminna om att det finns inga sopbilar på fjället”, skrev Svenska Turistföreningen på Facebook.

Någonannanismen kom till naturen. Skräpminimering och sopdisciplin är ett upplysningsarbete som aldrig blir avslutat. Det kommer alltid till någon eller några som inte tänker efter eller bara struntar i andra. Även längs Sörmlandsleden (SN 26/7). 

En del risker går förstås att begränsa. Här och där byggdes fler säkra grillplatser längs vandringsleder i anslutning till vindskydd. Eld är inte att leka med.

Stormköket är inte ofarligt, det heller, men praktiskt att plocka med sig och hyfsat enkelt att använda. Det tjänar också som en påminnelse om att moderna bekvämligheter inte alltid är givna. När strömmen går för en längre tid, exempelvis, är det bra att ha alternativ – som tål att nyttjas med omdöme. 

Vi är vana vid ett liv där det mesta går att få via ett knapptryck eller ett klick – som ljus, mat, underhållning och värme. Snabba resultat till liten möda. Men ibland är det inte så. Stormköket är en bra påminnelse om detta.