Tre tunga moderata politiker har satt sitt namn bakom ett förslag om hur ledarskapskonflikten inom partiet i Nyköping ska minska. Svaret: dela upp rollen som gruppledare för fullmäktigeledamöterna och ansvaret som oppositionsråd (SN 7/12).
Den ordningen går säkert att införa, om alla är med på noterna. Glöm inte bort att allt det också beror på om gruppledaren ska arvoderas, och varifrån de pengarna i så fall ska tas. Och vem det i så fall handlar om.
Förslaget innebär en viss maktförskjutning. Går det att mäkla fred? Finns viljan?
Omfattningen och djupet i de uttryckta motsättningarna gör detta till den största interna, men öppna partikonflikten i vår del av Sörmland på mycket länge. Av de folkvalda som har trätt fram offentligt med krav på af Silléns avgång – främst Maria Gilstig och Petter Söderblom – har arbetsgruppen inte setts som en medlande kraft, mer som en försvarsåtgärd för oppositionsrådet.
Det politiska priset är högt, det personliga likaså för de inblandade. Mer än en folkvald för M i kommunen och på länsnivå har fått se vänner ställa upp sig på vardera sidan. Det sliter och det tär.
Gruppledarskap går att förändra, men rollen som folkvald är ett personligt uppdrag. Ingen kan få sparken på grund av osämja, folkvalda äger det beslutet själva.
"Det är bara väljarna som kan avsätta en politiker", säger förre talmannen Per Westerberg till SN, en av de tre erfarna moderaterna i arbetsgruppen. Detta gäller oavsett om vi pratar om oppositionsrådet eller de folkvalda som kräver att hon avgår. Den pågående konflikten kommer att påverka, och i huvudsak skada, Nyköpingsmoderaterna hela vägen fram till nästa val.