SÀtt nÀringsfriheten framför klÄfingrigheten

Bedrövligt myndighetsutövande sÀnker smÄföretagen.

17 procent av landets företagare anser att det blivit krÄngligare att bedriva företag det senaste Äret och 60 procent tror att det kommer bli Ànnu krÄngligare framöver.

17 procent av landets företagare anser att det blivit krÄngligare att bedriva företag det senaste Äret och 60 procent tror att det kommer bli Ànnu krÄngligare framöver.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Ledare2024-06-20 06:30
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Den 18 juni presenterades SmĂ„företagarbarometern av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna med det irriterande budskapet att politisk oförutsĂ€gbarhet Ă€r ett av landets smĂ„företagares största orosmoment och tillvĂ€xthinder. Det Ă€r inget gott betyg för en regering som har hunnit bli varm i klĂ€derna och levererat ett par luftslott pĂ„ frihetens planhalva: ett danstillstĂ„nd som avskaffades och ersattes med en anmĂ€lningsplikt, en gĂ„rdsförsĂ€ljningsreform med sĂ„ mĂ„nga hĂ€ngslen och livremmar att svĂ„righeterna vida överstiger möjligheterna. 

LĂ€gg nu till införandet av det sĂ„ kallade ”FörenklingsrĂ„det”, ett nytt beslutsorgan vid TillvĂ€xtverket. Med ett stöd pĂ„ tio miljoner kronor Ă„rligen ska det göra underverk – i ett land dĂ€r 17 procent av landets företagare anser att det blivit krĂ„ngligare att bedriva företag det senaste Ă„ret och dĂ€r 60 procent tror att det kommer bli Ă€nnu krĂ„ngligare framöver (enligt en undersökning frĂ„n NĂ€ringslivets regelnĂ€mnd i mars 2024).

Det Àr huvudvÀrk för regeringen och för nÀringsminister Ebba Busch (KD).
 

undefined
Livsmedelsverket Àr en av de myndigheter som behandlar smÄföretagare respektlöst.

Som om det inte vore nog: ibland behövs inte ens regler. Ibland kan det vara otillrĂ€ckligt att starta en laglig verksamhet och göra allt för att driva den enligt alla tillgĂ€ngliga regler. 
Det fick vinproducenten Shahram Soltani erfara, nĂ€r hans verksamhet förbjöds utan förvarning av Livsmedelsverket. Soltani ville genom sitt företag Ă„teruppvĂ€cka den mĂ„ngtusenĂ„riga persiska vintraditionen, som sedan revolutionen Ă„r 1979 har varit bannlyst i ayatollornas alkoholfria Iran. 

Med frysta druvor och en fabrikslokal i Gemla utanför VĂ€xjö skapades en druvdryck som bĂ„de var persisk och smĂ„lĂ€ndsk. SuccĂ© pĂ„ hyllorna hos Systembolaget. Fina betyg av internationella vinbedömare. Denna framgĂ„ngssaga fortgick Ă€nda tills Livsmedelsverket fick för sig att Shahram Soltani inte fick kalla sina produkter för vin – och inte för nĂ„got annat.
 

undefined
Det Àr ingen liten sak att Äterkalla flaskor frÄn Systembolaget, slÀnga rÄvaror och stÀnga en verksamhet.


Sedan följde en snĂ„rig juridisk strapats, som Ă€nnu inte Ă€r avslutad. Livsmedelsverket beslutade en dag att produktionen skulle stoppas – med omedelbar verkan. Det Ă€r ingen liten sak att Ă„terkalla flaskor frĂ„n Systembolaget, slĂ€nga rĂ„varor och stĂ€nga en verksamhet. Efter ett par mĂ„nader hade bolaget tillfogats ekonomiska skador om cirka tre miljoner kronor. 

Shahram Soltani visserligen fick gehör hos förvaltningsrĂ€tten i Uppsala med sin önskan att domstolen skulle stoppa förbudet i vĂ€ntan pĂ„ slutlig prövning. Men detta skedde först efter att han tagit hjĂ€lp av juristerna vid Centrum för rĂ€ttvisa. Ingenting hade dĂ„ förĂ€ndrats i bolagets sits eller i rĂ€ttslĂ€get. 

En domstol har uppenbart lĂ€ttare att bortse frĂ„n den enskildes nĂ€ringsfrihet och en smĂ„företagares förlorade miljoner – sĂ„ lĂ€nge den enskilde inte har anlitat rĂ„dgivare. Det har inte alla rĂ„d med, eller möjlighet till. 
 


Efter domstolens besked backade Livsmedelsverket frĂ„n delar av sitt beslut och hĂ€nvisade till en ”olycklig formulering”. Myndigheter som agerar nitiskt i en mĂ„n som Ă€r olaglig, som inte backar nĂ€r den blir ifrĂ„gasatt och som struntar i den enskilde smĂ„företagarens situation, Ă€r inte nĂ„got ”olyckligt”. 

Det Àr bedrövligt.