SD-ledaren står inte upp mot kriminellt nätverk

SD-ledaren Jimmie Åkessons kontaktyta mot en kriminell miljö är avslöjande – och alarmerande.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är i blåsväder efter sin bröllopsfest. En av gästerna är ledare i ett mc-gäng som polisen klassar som kriminellt nätverk. Partiet har vetat om detta länge.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är i blåsväder efter sin bröllopsfest. En av gästerna är ledare i ett mc-gäng som polisen klassar som kriminellt nätverk. Partiet har vetat om detta länge.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-10-09 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.


Sverigedemokraterna väljer gärna den stenhårda tonen mot gängkriminalitet, även bortom det rättssäkra. Bura in utan brottsmisstanke, det var budskapet i början av året. Blotta kopplingen till gängmiljö ska räcka, krävde Jimmie Åkesson då.

Nu har han att stå i. Avslöjandena om att en av gästerna på SD-ledarens bröllopsfest är ledare i ett kriminellt nätverk, går inte snacka bort. Som man bäddar får man ligga. 

Åkesson talar om personen som en ytlig bekantskap och försöker förneka riskerna med att denne har funnits i hans närhet. Han står inte upp mot gängkriminaliteten, precis. 

SD har sedan tidigare haft interna problem med medlemmar som exempelvis inte har velat ta avstånd till mc-gäng som Hells Angels. Ultima Thule-trummisen Ulf Hansen, som varit SD-politiker i Nyköping, är ett exempel på detta och som struntat i partiledarens uppmaning att ta avstånd

Tänk så lätt gamla vänskapsband blir mer värda än att minimera risken för kriminalitet och korruption. Det är förstås både dubbelmoral och förakt för lag och rätt. Är det här delvis kvarlevor från SD:s mörka historia, polare i ytterligheterna – eller är det mer än så? 

 

Ett normalt parti hade agerat raskt och resolut. Inte lämnat något åt slumpen. SD valde något annat. 

Personen på bröllopsfesten är president i ett mc-gäng som polisen klassificerar som kriminellt nätverk. Han är ingen nykomling i Åkessons vänkretsar. Partiet och den inre ledningen har vetat om problemet i minst ett halvår, men inte gjort något. 

Läs det igen. Förstå vad det säger.

undefined
Hur viktig är kampen mot kriminella nätverk i Sverige för SD?

SD har folk innanför dörrarna till Regeringskansliet. Partiledarens påstått aningslösa syn på gängkopplingar i bekantskapskretsen är en solklar säkerhetsrisk. 

Att den uppmärksammade gängledaren är ihop med en gammal kompis är alltså inte en förmildrande omständighet. Det är klassiskt Åkesson att försöka glida undan personligt ansvar, men nu är det skarpt läge. Håll gränsen!

Hur viktig är kampen mot kriminella nätverk i Sverige för SD? Tänk vad partiets försvarare hade vrålat om partiledaren i fråga i stället hade varit Nooshi Dadgostar, Magdalena Andersson eller Muharrem Demirok. 

Det är lätt att dra slutsatsen att gängkopplingar och kriminalitet bara är något farligt och problematiskt i Sverigedemokraternas ögon om det gäller människor med invandrarbakgrund. Ett sådant parti borde aldrig få påverka svensk lagstiftning. 

Lika inför lagen är en bärande balk i vårt samhälle.