SD visar inte upp någon prislapp.... i dag

SD har allt att vinna på att hålla sin kravlista dold, ett tag till.

Ledare 14 april 2021 05:24
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sverigedemokraterna kallade på tisdagen till presskonferens för att prata "regeringsfrågan". Medierna möttes av beskedet att det inte skulle komma några besked om vilka krav partiet har på den som vill bilda regering med SD-stöd. Inte mycket till överraskning.

Däremot kom en beställning på vad SD kan tänka sig för att acceptera att någon annan bildar regering. 

 

Det är i hjärtefrågor där partierna inte är överens som de hårda förhandlingarna sker om makten. Det är i detta som den som har avgörande i sin hand kan sätta det pris som motparten måste acceptera för att få regera. 

”Vi ser det som att vi är överens med Moderaterna och Kristdemokraterna i många av de här frågorna”, sa Åkesson med en iskall passning till Liberalerna som inte inkluderas i den andegemenskapen.

 

Moderaterna berättade häromdagen på DN Debatt att partiets långsiktiga mål är att ”invandringen ska vara bra för Sverige”. SD:s mål är en invandring nära noll och dessutom att skicka ut tidigare invandrare. Områden där några partier i dag lånar retorik av varandra behöver varken betyda samma lösningar eller samma mål.

På området migration finns grunden för SD:s existens. Människor som söker sig till Sverige på flykt ska visas på porten i hög utsträckning. Människor som redan har fått skydd ska underkastas krav på eller stimuleras till ”återvandring”. När SD sätter priset på makten lär det vara i detta som de "ultimativa" kraven läggs fram.

 

I januariavtalet fick regeringen Löfven köpa flera tungt vägande förslag från Centerpartiet och Liberalerna för att få regera. SD söker en mer omfattande och detaljerad form av januariavtal. 

”Vi ställer inga ultimativa krav… i dag”, sade Åkesson. Notera konstpausen. 

 

Rättelse: Emanuel Örtengren skrev måndagsledaren (12/4) om vårdskulden. Den fick tyvärr fel undertecknare i papperstidningen.


Ämnen du kan följa