SD:s hjälpa på plats gäller inte de svältande

Världens fattigaste riskerar nu att drabbas som värst i den kommande lågkonjunkturen.

193 miljoner människor uppfes ha svårt att få tag på tillräckligt med mat och hälften av barnen under fem år riskerar att bli undernärda.

193 miljoner människor uppfes ha svårt att få tag på tillräckligt med mat och hälften av barnen under fem år riskerar att bli undernärda.

Foto: Sam Mednick

Ledare2022-09-19 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Världen står inför ett skakigt 20-tal. Krig, rekordinflation, geopolitiska omskakningar och en ekonomi stukad av coronapandemins nedstängningar. Trots ett tufft läge för hushållen är det mycket som talar för att de rika länder återigen kommer klara krisen bättre än de fattigare länderna. Det är så det brukar bli när krisen slår till – plånboken avgör. 
 
Sida rapporterade i juli att 40 miljoner fler människor har svårt att få tag på mat jämfört med året innan. Totalt uppges 193 miljoner människor ha svårt att få tag på tillräckligt med mat och hälften av barnen under fem år riskerar att bli undernärda. Kriget i Ukraina uppges vara en av orsakerna till matbristen, vilket nu främst drabbas världens fattigaste.

Sida beslutade i början av året att lägga 3,2 miljarder kronor i kampen mot hungern, men valde under sommaren att skjuta till ytterligare 375 miljoner i stöd för att mätta fler människors magar (SvD 16/6). Det är ett exempel på en livsviktig satsning som skulle vara svår att genomföra igen – om Sverigedemokraterna och Moderaterna får igenom sina nedskärningar.
 

Nu när Sverige går mot ny regering kommer två av fyra högerpartier driva en tydlig linje mot den hittills förda biståndspolitiken om att avsätta 1 procent av BNI. Sverigedemokraterna går så långt som att de ”åtminstone” vill halvera biståndsbudgeten. Moderaterna vill däremot "bara" kapa kostnaderna med en tredjedel till 0,7 procent av bruttonationalinkomsten (SvD 13/8).
 
M och SD utgör ungefär 40 procent av väljarkåren. Givet partiernas storlek torde en stor del av befolkningen vara mycket kritisk till den förda biståndspolitiken. Det parlamentariska stödet för en kapad biståndsbudget motsvarar emellertid inte alls väljarkårens inställning till det svenska biståndet.

Rädda Barnen genomförde i augusti tillsammans med Kantar Public en undersökning som tyder på att drygt hälften av väljarna anser att Sverige fortsatt ska ”bidra med minst lika mycket som man gör i dag, för att hjälpa barn och vuxna som drabbas av bland annat svältkatastrofer”. Endast 17 procent vill minska biståndet. Endast 22 procent tycker att nuvarande biståndspengar ska användas i Sverige. M-SD-linjen delas inte ens av hälften av deras väljare.

SD:s tidigare snack om att neka flyktingar asyl i Sverige till förmån för att ”hjälpa folk på plats” riskerar nu ironiskt nog att helt utebli med en slaktad biståndsbudget. Från att tidigare hävda att flyktingar ”hjälps bäst på plats” har SD nu gått hela varvet runt till att försöka hjälpa mycket få utanför Sveriges gränser. Det är lika skenheligt som det är dumt.

Sverige står inför ett hårt ekonomiskt läge, men vi är långt ifrån den svältkatastrof som väntar miljoner. Att i elfte timmen dra undan mattan för världens fattigaste är inte bara grymt – det är rent kontraproduktivt för biståndets själva syfte.