På Veterandagen hedras 300 sörmlänningar särskilt

Se till att hylla en veteran i dag! Många sörmlänningar gjorde viktiga insatser på Balkan på 1990-talet.

I dag är det Veterandagen. Bilden är från det officiella firandet vid Sjöhistoriska museet i Stockholm förra året.

I dag är det Veterandagen. Bilden är från det officiella firandet vid Sjöhistoriska museet i Stockholm förra året.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2024-05-29 12:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den 29 maj är Veterandagen. Flaggan hissas för de många svenskar som deltagit i militära och civila humanitära insatser, och för att hedra minnet av stupade och omkomna.

2024 sätts ett särskilt fokus på 1990-talet och de svenska insatserna på Balkan. Under krigen, folkmordet och efterverkningarna av det sönderfallande Jugoslavien gjorde många svenskar värdefulla och viktiga insatser, ibland livsavgörande. 

Därför är det 297 sörmlänningar som får en extra uppmärksamhet i dag. Försvarsmakten hade under den här tiden insatser i såväl Kroatien, Bosnien, Serbien, Nordmakedonien, Ungern och Albanien. Totalt var det 9 248 svenskar som tjänstgjorde i olika befattningar. 
All heder till dessa män och kvinnor! 

På Försvarsmaktens hemsida kan du läsa mer om den första svenska FN-bataljonen i Bosnien, med detaljer om vad som hände där och vilka effekter som följt med erfarenheterna. Ingen förblir opåverkad i sådana miljöer.

Var tid har sina blodiga och fruktansvärda skeden. Därför finns det skäl att uppmärksamma de två paket med stöd som regeringen har presenterat de två senaste dagarna till stöd för Ukraina. Ett är militärt stöd som omfattar ett ekonomiskt värde på drygt 13 miljarder, det sextonde paketet som Sverige har riktat till Ukraina sedan den ryska regimens fullskaliga invasion i februari 2022. Till detta ska också läggas ett ekonomiskt stöd på 0,6 miljarder för att bistå i uppbyggnaden av ukrainsk infrastruktur för energiförsörjning. 

Det svenska officiella stödet är nu i form av materiel och pengar. Ukraina är vår tids helvete, precis som krigen på Balkan var det för tre decennier sedan. Låt oss därför också skänka en tanke till de svenskar som frivilligt har sökt sig till Ukraina, och några har tyvärr förlorat livet, under civila och militära insatser för det ukrainska folket och mot Putinregimens brutala och blodiga nyimperialism.