Se till att ridskolan kommer på plats

Ridanläggningen på Arnö i Nyköping blir inte färdig förrän en ridskola är på plats.

Ridanläggningen Nyäng har byggts med goda ambitioner, men utan en ridskola går en bärande del av poängen med investeringen förlorad.

Ridanläggningen Nyäng har byggts med goda ambitioner, men utan en ridskola går en bärande del av poängen med investeringen förlorad.

Foto: Montage

Ledare2022-03-17 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På Arnö står en stor, fin och nybyggd ridanläggning, men utan ridskola. Det var inte så det var tänkt. Ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande, men det gäller att inte fastna där. 

På platsen pågår förstås andra verksamheter, men just nu ingen ridskola. Kommunen har ingen som vill driva detta. Ridskolan var en avgörande faktor i det som ledde fram till att kommunen valde att investera de där 80 skattemiljonerna. Med en kommunalt byggd och ägd ridanläggning skulle fler, främst unga, få chans att bejaka sitt intresse för hästar och ridning.

Detta var en av de mer upplyfta lokala sakdebatterna inför valet 2018. Det är ingen given kommunal uppgift att bygga ridskola. Men det blev till en slags kapplöpning mellan det rödgröna styret och den dåvarande Alliansen som var i opposition. Var kunde ett kommunalt byggt ridhus placeras? 

Alliansen pekade ut en placering vid Väderbrunn, men de styrande valde i stället Arnö och det expanderande Flättnaområdet. I slutänden var det inte lika mycket platsen som var den politiska grejen, utan själva ridanläggningen.

Det finns många goda ambitioner för hur det ska bli och de verksamheter som kan fylla anläggningen med innehåll. Inte bara en ridskola, utan annat också, runt omkring. Det skulle bli en plats att vara på för unga med hästintresse, med ett café, ett utrymme för en hovslagare och så vidare. Den anda som en gång gav storsatsningen på arenorna vid Rosvalla går igen också i detta. Med ett politiskt formulerat mål om att fler ska få möjlighet att delta, utvecklas och engageras. Den här gången i en sport- och föreningsmiljö som ofta lockar fler tjejer än killar. 

Processen har däremot tagit mer tid och verkar ha hanterats mer omständligt än vad politiken förväntat sig. Att organisationen Skattebetalarna tar sig för pannan är inte förvånande. Inte heller att oppositionsrådet Anna af Sillén (M) riktar besk kritik mot de styrande. Det återhållsamma, men ändå pyrande missnöjet från den nuvarande politiska ledningens sida går inte heller att missa. 

Här bubblar något, men att peka ut syndabockar blir kontraproduktivt. Precis som kommunalrådet Urban Granström (S) säger till SN är det så att politiken alltid är ansvarig i slutänden. De folkvalda står som beställare med skattebetalarnas medel som säkerhet – och som högsta ansvarig beslutsinstans.

Men att hänga läpp leder inte någonvart. Kommunens ansvariga har att hålla fast vid grundargumenten: Fler unga ska få chans att bejaka ett intresse för hästar, ridning och ridsport. Då krävs en ridskola. Nu får kommunen – politiskt styre och tjänstemannaorganisation – se till att upphandlingen av en ridskola kommer på plats. Se till att säkra spelregler och rimliga åtaganden, som både anläggningen och de som driver ridskolan, kan växa med.