Se till att spara och var försiktig med lÄnen

LĂ„nad lycka kommer aldrig gratis.

Kunskap Àr makt. DÀrför bör vi alla prata mer om sunt sparande, vardagsbudgetar och lÄnesituationer med vÄra vÀnner och med vÄr familj.

Kunskap Àr makt. DÀrför bör vi alla prata mer om sunt sparande, vardagsbudgetar och lÄnesituationer med vÄra vÀnner och med vÄr familj.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2023-01-23 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Det rĂ„dande ekonomiska lĂ€get skapar oro och svĂ„righeter för de allra flesta i vĂ„rt samhĂ€lle. LĂ„gkonjunkturen försvagar tillvĂ€xten. Stigande inflation ger svagare reallöner och mer osĂ€kerhet. Samtidigt som en frestande lĂ„nemarknad kan hĂ€gra, trots att rĂ€ntorna stiger. 

Att kunna fatta egna beslut om sin livssituation och att ha kontroll över sitt eget liv Ă€r viktiga principer för att minska mĂ€nniskors beroendestĂ€llning, vare sig det gĂ€ller frĂ„n en partner, familj eller det offentliga. DĂ€rmed blir mĂ€nniskor mer fria. DĂ€rför Ă€r det nu extra viktigt med grundlĂ€ggande kunskaper om lĂ„n, sparande och börsen – och att den som saknar detta ocksĂ„ drivs att skaffa sig det. 

Under december 2022 var Sveriges inflation uppe pÄ 10,2 procent. Under 2023 bedömer Konjunkturinstitutet att Sverige gÄr in i en lÄgkonjunktur som sannolikt hÄller i sig ett bra tag framöver. Svenska hushÄll Àr i dag dÄligt rustade för högre rÀntor. I jÀmförelse med andra europeiska lÀnder hamnar Sverige nÀstan i topp vad gÀller hushÄllens skuldsÀttning. Samtidigt blir det Ànnu svÄrare för nya personer att ta sig in pÄ den privatÀgda bostadsmarknaden i takt med att bolÄnerÀntan stiger.

I en undersökning som Sifo har genomfört uppger hĂ€lften att de har dĂ„ligt samvete eller kĂ€nner oro för sin privatekonomi. De som sĂ€gs sig vara mest bekymrade över sin ekonomi Ă€r 25–34-Ă„ringar. Parallellt med detta finns det en lĂ„ngsiktig uppĂ„tgĂ„ende trend för ungas sparande. Detta sparande verkar ocksĂ„ ha blivit mer lĂ„ngsiktigt. Fler sparar till boende och pension snarare Ă€n till resor eller andra nöjen. Det Ă€r en positiv utveckling, som visar att unga tar ansvar för sin ekonomi och försöker öka sin sjĂ€lvstĂ€ndighet. 

Det finns dock ett stort glapp mellan unga sparare. Bland de personer som kommer frĂ„n socioekonomiskt starka hem sparar 80 procent av de unga sjĂ€lva, motsvarande siffra för unga frĂ„n ekonomiskt svagare hushĂ„ll Ă€r 67 procent. Det skiljer sig Ă€ven mycket nĂ€r det gĂ€ller de vuxnas sparande för sina barn. Ungdomar frĂ„n socioekonomiskt svagare hem Ă€r dessutom mer positiva till att handla pĂ„ avbetalning. DĂ€rför Ă€r det sĂ€rskilt viktigt att fĂ„nga upp denna grupp ungdomar i frĂ„gor om privatekonomin. Det rĂ„dande ekonomiska lĂ€get riskerar att slĂ„ extra hĂ„rt mot dem. 

Vi befinner oss i tuffa tider, dÀr mÀnniskors ekonomiska möjligheter Àr begrÀnsade. För de som lever pÄ existensminimum Àr möjligheter till sparande och striktare vardagsbudgetering obefintligt. PÄ lÄng sikt mÄste dock ett mer hÄllbart ekonomiskt förhÄllningssÀtt vÀxa fram hos mÀnniskor, Àven för dem som har lite bÀttre ekonomiska möjligheter. Att ta konsumtionslÄn för en skidsemester, exempelvis, kommer inte och bör inte vara nÄgot sjÀlvklart.

Kunskap Ă€r makt. DĂ€rför bör vi alla prata mer om sunt sparande, vardagsbudgetar och lĂ„nesituationer med vĂ„ra vĂ€nner och med vĂ„r familj. Offentliga helikopterpengar, lĂ€s skattemedel, via finansminister Elisabeth Svantesson (M) kommer förr eller senare att stramas Ă„t. DĂ€rför har Ă€ven folkvalda politiker ett ansvar att uppmĂ€rksamma individers ansvar för just sin privatekonomi. Med ökad egenmakt kommer ocksĂ„ mer frihet – för den unga, för hushĂ„llen och för den Ă€ldre.