Sensommaren bjöd på många goda nyheter

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan slutet av juli.

Antalet tigrar i världen ökat med över 40 procent sedan 2015.

Antalet tigrar i världen ökat med över 40 procent sedan 2015.

Foto: PRAKASH HATVALNE

Ledare2022-09-01 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.
  1. En grupp amerikanska och kinesiska forskare har hittat ett sätt att omvandla så kallade PFAS-ämnen till ofarliga restprodukter. Det kanske mest kända exemplet på PFAS (kemiska bindningar av kol och fluor) är teflon, och alltför stor exponering är skadligt för både hälsan och miljön.
  2. Nya behandlingar ger hopp för personer med hemofili (blödarsjuka), vilket innebär att kroppen saknar de ämnen som behövs för att blodet ska levra sig, koagulera eller stelna. Europeiska läkemedelsverket EMA rekommenderar nu läkemedlet Roctavian för patienter med hemofili A, och nästan samtidigt presenterade brittiska forskare en ny behandling för hemofili B.
  3. Tack vare hjärt-lungräddning och defilibratorer har chanserna att överleva ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus mer än fördubblats de senaste 30 åren, enligt en ny studie från forskare vid Göteborgs universitet. På senare år har utvecklingen dock stannat av, men samtidigt har överlevnadsgraden på sjukhus då förbättrats.
     
  4. Akut myleoid leukemi (AML) är en av de vanligaste leukemiformerna bland vuxna, och även om cellgiftsbehandling ofta fungerar är risken för återfall stor inom två år. Men nu har en grupp vid Uppsala universitet tagit fram en ny metod som genom att analysera DNA-sekvenser kan påvisa kvarvarande cancerceller om de så bara är 1 av 100 000. Därmed kan fler patienter få rätt behandling i rätt tid. 
  5. Forskare vid brittiska Cambridge University har upptäckt att det finns vissa naturligt förekommande bakterier i sjöar som kan bryta ner plast. Forskarna menar rentav att bakterierna äter plasten först, eftersom den är lättare att bryta ner än mer sammansatta organiska ämnen.
  6. Enligt Internationella naturvårdsunionens (IUCN) senaste lista har antalet tigrar i världen ökat med över 40 procent sedan 2015. Tigern är fortfarande utrotningshotad, men trenden är positiv – även Världsnaturfonden menade i våras att tigerpopulationen växer för första gången på 100 år.
     
  7. Ett projekt av University of Colorado Boulder och University of North Carolina Wilmington har lett till en nästan helt utsläppsfri metod för cementproduktion, som i dag står för 7 procent av världens växthusgasutsläpp. Metoden innebär att kalksten odlas med hjälp av alger, och de mikroorganismer som behövs för processen kan leva i varmt, kallt, salt- och sötvatten.
  8. Vid Yale University har man utvecklat ett sätt att få liv i döda organ igen, genom syntetiskt blod och en blandning av ämnen som förhindrar att celler dör. Det skulle ge kirurger mer tid att ta ut organ som hjärta, lever och njurar för donation efter en persons död. 
  9. Forskare vid Linköpings universitet och företaget LinkoCare Life Sciences har framställt ett implantat som kan återställa synen hos blinda. Implantatet består av kollagenprotein från grishud – en vanlig restprodukt från livsmedelsindustrin – och efterliknar en mänsklig hornhinna.
  10. Det blir allt tydligare hur nära samspelet mellan människor och hundar är. En ny japansk studie visar till exempel att hundars ögon kan fyllas av glädjetårar när de återförenas med sin husse eller matte. Det beror på att hormonet oxytocin utsöndras, och bandet mellan människa och hund stärks. Det är första gången man kunnat se att djur kan ”gråta” på grund av en lustfylld situation.