AI är både smart – och mindre smart

Vi kan inte bara acceptera AI-utvecklingens förändringskraft. Rusta arbetsmarknaden och samhället inför det som väntar.

AI kan göra stor skillnad, inte minst inom det medicinska området.

AI kan göra stor skillnad, inte minst inom det medicinska området.

Foto: AP Illustration/Jenni Sohn

Ledare2024-12-05 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den som under en längre tid lyssnat på politiker och deras lösningar på samhällsproblem känner ofta igen hur modeord dominerar debatten. Ett år handlar det om hur en viss metod ska revolutionera grundskolan. Året därpå är ”samverkan” den magiska lösningen för att korta vårdköerna. Till skillnad från kortsiktiga initiativ presenterades nyligen en utredning om en betydligt mer långsiktig fråga: Sveriges arbete med artificiell intelligens (AI). 

undefined
I den här rapporten finns 75 förslag, utifrån utvecklingen av artificiell intelligens.

När AI-kommissionens ordförande Carl-Henric Svanberg överlämnade rapporten till civilminister Erik Slottner (KD) innehöll den 75 förslag. Syftet är att stärka Sveriges och EU:s investeringar, forskningsinriktning och användning av AI.
Rapporten lyfter att Sverige halkar efter i AI-utvecklingen och att det finns ett stort behov av politiskt ledarskap i frågan. Det handlar inte om att staten ska stå för alla investeringar – på sikt lär näringslivet vara pådrivande. Men staten behöver en långsiktig strategi och etablera tydliga spelregler. 

Det krävs också ett förbättrat samarbete inom EU, liksom mellan stat, näringsliv och akademi, för att inte hamna i underläge mot andra. 

Utvecklingstakten inom AI har på senare tid förvånat många. Teknologin närmar sig snabbt användningsområden som tidigare har upplevts som hämtade ur en påkostad sci-fi-film. Genom AI kan datorer analysera enorma mängder data, fatta komplicerade beslut och till och med lära sig själva. Flera vårdföretag har utvecklat AI-lösningar som till exempel kan ställa cancerdiagnoser, mer tillförlitliga och billigare än den mänskliga motsvarigheten. 

Med så många användningsområden undrar de flesta vad som väntar härnäst. 

En röst som varnat för den snabba utvecklingen är Hélène Molinier, från FN-organet UN Women, som menar att AI-systemen riskerar att förstärka ojämlikheter och könsroller, härmar det som är. Samtidigt kan AI fixa ett möte med ditt framtida jag, en simulering som visar på vad just du kan bli, med dina egenskaper. 

Är framtiden en dystopi där robotar tar över världen? Eller en utopi där vi kan luta oss tillbaka medan maskinerna hjälper till? 

Det sannolika är förmodligen något däremellan.
 

undefined
Storasyster ser dig eller överlistar hon dig?

Potentialen i AI är för svår att överblicka. Svanberg poängterade gång på gång att skiftet som AI kan bidra med kan liknas vid det avtryck järnvägen, elen och telefonen gjorde i samhället. 

Som med alla stora tekniska revolutioner finns det svårigheter – inte minst för arbetsmarknaden. Forskare har länge varnat för att många jobb riskerar att försvinna eller förändras i grunden. Men en historisk tillbakablick visar att en sådan effekt inte är unik. Arbetsmarknaden har ställts inför liknande förändringar tidigare, men nya möjligheter har också vuxit fram.