Trots alla påfrestningar under pandemin visar Småföretagsbarometern att många företagare möter sommaren på gott humör (SN 16/6). Under 2021 startades 100 fler företag än under 2020 i östra Sörmland.
Vår del av länet mår bra av att den tillväxten. Varje initiativ driver fram ny utveckling. Ibland i det lilla, ibland med stora ringar på vattnet. Även om företaget blott blir en dagslända, är det nyttigt med sörmlänningar som vågar att pröva vingarna för sin affärsidé. Hellre lyss till den sträng som brast, ni vet.
I slutet av maj publicerades också de samlade omdömena från Svenskt Näringslivs undersökning Lokalt företagsklimat. Där fortsätter Trosa stå starkast i östra Sörmland, men med viktiga pilar uppåt för såväl Nyköping som Oxelösund, om än från olika utgångspunkter. Smolken i den bägaren är att Gnesta backar jämfört med tidigare år.
Det här är ett arbete som aldrig blir färdigt. För att få nya företag – och nya företagare – måste många bidra och delta. Detta har en politisk och byråkratisk sida, där det handlar om att underlätta för företagandet, i det ingår att minimera administrativt krångel såväl som osund konkurrens. Det krävs även ett fokus på vem som startar företag. En driftig person kan på egen hand bidra med många nya företag, med en kraft som snabbt omvandlar idéer till test på vad marknaden bär. Andra som är mer ovana vid företagandet behöver mer tid på sig.
De olika typerna av företagare behövs. Variation är styrka. Nyföretagarcentrum i östra Sörmland har för sin del arbetat framgångsrikt med att få in fler utlandsfödda nya företagare. Organisationen Företagarna har i samverkan med Almi Mälardalen pekat ut systemfel som gör att kvinnors entreprenörskap inte når den potential det har. Exempelvis handlar det om finansieringsmöjligheter.
Det är många år sedan Maud Olofsson (C) som näringsminister i Reinfeldt-regeringen från 2006 tog politiska initiativ för att vidga utrymmet för kvinnor som företagare. Det tål att göras på nytt. Företagande ska kännas som gripbart och möjligt, oavsett kön, ursprung och ålder. Det är grundläggande för att vårt samhälle ska fungera väl.