Skippa engångsgrillarna i sommar

Coronakris och skogsbränder kan bli en farlig cocktail för sommaren.

Ledare 25 juni 2020 05:24
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Extremvärmen förväntas stiga upp mot 30 grader fram till veckans slut. Sommarvärmen kan vara efterlängtad efter den tuffa våren, men värmen kommer också med lika svåra utmaningar för samhället. 

Vi som minns sommaren 2018 vet vad några dagar utan regn kan göra med skogsmarkerna. Veckans extremvärme är dock inte orsaken till att det sedan 11 juni råder eldningsförbud i Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund. Det har varit torrt och varmt under en längre tid. Den rådande värmeböljan är därför inte särskilt efterlängtad från det offentliga Sverige. 

Coronapandemin har utmanat Sveriges resurser till den yttersta gränsen. Pandemin är långt ifrån över, trots att många personer tycks ha slutat följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering. De flesta har nu gått på semester, men det har tyvärr inte viruset gjort. Oavsett hur trötta vi är på social distansering måste vi alla ta vårt individuella ansvar för att minska smittspridningen. Samma princip gäller i värmeböljan som kan leda till att kommunerna och Sörmlandsregionen får det ännu svårare att verka i coronans spår.

Allt som krävs är en gnista. Solen gassar, marken är snustorr och semesterfirarna är givetvis sugna på att grilla. Eldningsförbudet omfattar grillar på marken, såväl som engångsgrillar. Även om du tänker att din engångsgrill står på obrännbart underlag så är den inte tillåten att använda. En gnista kan såklart flyga iväg till det omgivande gräset och då tänder det till. Trädgårdsgrillar är fortfarande tillåtna att använda, men försiktighet bör givetvis vidtas där också. 

Ta ditt samhällsansvar, även under semestern.


Ämnen du kan följa