Skolstarten hägrar, men coronaoron består i Sörmland

Det är mindre än en månad kvar till skolorna öppnar sina dörrar, samtidigt är det många som undrar hur coronaläget blir i höst.

Ledare 28 juli 2021 21:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I Sörmland är smittoläget stabilt enligt regionen, men i Stockholm är situationen en annan. För femte veckan i rad har smittan ökat i huvudstaden, vilket huvudsakligen härleds till yngre ovaccinerade semesterfirare som varit i Spanien (DN, 27/7). Även om smittan ökat rejält ligger den kvar på relativt låga nivåer, men om inte mer görs i tid riskerar vi troligen att möta ännu en svår höst.

 

Deltavarianten har blivit mer än ett orosmoln vid horisonten. Mutationen är helt dominerande bland de nya fallen i Stockholm och i Sörmland (SN, 27/7). Om smittan ska kunna stoppas innan skolterminen kickar igång måste alla se till att vaccinera sig så snart som möjligt. Det gäller även de som tagit dos 1, men än inte bokat tid för dos 2. Det är värt att notera att Region Sörmland nyligen kortade ner tidsintervallet mellan doserna från 6-8 veckor till 5-7 veckor, vilket innebär att du kan boka in din andra dos tidigare. Ju fler som är fullvaccinerade, desto högre chanser till att smittan går ner i hela samhället.

 

Under de kommande gråmulna dagarna finns inga slappa semesterursäkter till varför inte du ska vaccinera dig. Det är det viktigaste du kan göra för dig själv, din familj och alla andra sörmlänningar i sommar. Låt oss få slut på pandemin så snart som möjligt. Det kan vi dock bara göra tillsammans.

Ämnen du kan följa