Skramla går ju för LO men pragmatik blir det

LO får ny ordförande. Det kommer att ge ny energi till de frågor som förbundet driver, men lika viktigt är det att LO möter relevant kritik.

Ny ordförande, men samma förutsättningar. När Susanna Gideonsson blir ny LO-bas lovar hon att vara skoningslös om S inte driver LO:s politik. Skramla går ju.

Ny ordförande, men samma förutsättningar. När Susanna Gideonsson blir ny LO-bas lovar hon att vara skoningslös om S inte driver LO:s politik. Skramla går ju.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-05-22 05:50
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under tisdagen kom LO:s valberedning med sitt förslag på ny ordförande. Det är en viktig roll. LO är en av Sveriges mest inflytelserika aktörer. Det är både en intresseorganisation och medlemsorganisation. LO har också vissa uppdrag med särställning, som att agera skyddsombud på arbetsplatser. 

Rätten att organisera sig i fackförbund är en viktig liberal rättighet. Att arbetare får representera sig själva och förhandla med sina arbetsgivare om sina villkor är en självklar del av ett välfärdssamhälle. Så att LO finns är en övervägande bra sak för samhället. Att LO driver sina medlemmars intressen är fullt naturligt och något LO har rätt att göra. 

Som med alla olika intressen i samhället är det viktigt att man dels kan förhålla sig lite objektiv till de förslag exempelvis LO lägger fram, dels måste det finnas en rimlig maktbalans mellan dessa olika intressen. LO har en naturlig roll i svensk demokrati, och därför ska organisationens förslag granskas och kunna kritiseras. 

Den här diskussionen blir extra aktuell nu när LO får en ny ordförande, som kommer sätta sin egen prägel på förbundet. Inte minst i samband med att januariavtalet mellan regeringen och deras samarbetspartier ska genomföras. Mitt under brinnande global pandemi. Den nya ordföranden heter Susanna Gideonsson, i dag ordförande för förbundet Handels, en del av LO som representerar de som jobbar inom handeln, som butikspersonal. 

Inför att Gideonsson axlar den nya rollen har hon skrivit på Dagens Nyheters debattsida (20/5). Där tydliggör hon några av de frågor hon vill driva den närmaste tiden. Gideonsson skriver bland annat att karensdagen borde avskaffas permanent, att A-kassans förstärkning även den ska göras permanent samt att den pågående LAS-utredningen, som var en del av januariavtalet, ska avbrytas. 

LO vill gärna använda coronapandemin och den medföljande ekonomiska krisen som argument för att flytta fram sina positioner. 

Det är just här som det behövs kritiska röster för att balansera diskussionen. Att inte ha en karensdag vid sjukdom är något vi provat tidigare och som visade sig vara en stor förlustaffär. Om man får fullt betalt för att vara hemma från jobbet från första dagen kan frestelsen att exempelvis stanna hemma efter en festkväll bli ganska stor. Detta syntes i statistiken när karensdagen infördes på ett sätt som visar att incitament spelar roll. Det är en klok åtgärd att avskaffa den tillfälligt mitt i en pandemi, men inte därefter. 

På samma sätt behöver vi diskutera LAS. Vi vet att den svenska arbetsmarknaden är stelbent och får en del negativa följder för företagen, som i vissa situationer inte kan behålla den mest relevanta kompetensen. LAS behöver ses över. Det är en viktig fråga för svensk konkurrenskraft på lång sikt. 

Med en ny ordförande i ryggen kommer såklart LO nu skramla med stridsyxorna. Det är stundtals ett högt tonläge om att LO kommer vara ”skoningslösa” om inte Socialdemokraterna driver ”deras” politik. Så kan LO ju säga i medierna, men LO vet lika väl som någon annan att S inte har egen majoritet i Sveriges riksdag. Underlaget är snarare särskilt svajigt just nu. 

LO kan ”kräva” höjd A-kassa med mera, men om det ska finnas en realistisk chans för S att sitta kvar vid makten behöver LO också vara pragmatiska. Vad då detta ”skoningslösa” beteende som LO utlovar består av, det får mer bli en intern fråga inom arbetarrörelsen.