Gemenskapskänslan, ansvaret för din nästa, är något som vi måste visa att vi hedrar, inte minst i dessa tider. Annars blir det en bister jul, även för den som håller sig frisk nog att fira den.
Det är inte sjukvårdens ansvar. Det är inte Region Sörmlands personal som ska se till att spridningen av coronasmittan avtar hos allmänheten. Det är ett medborgaruppdrag, oavsett om du är statsminister, student, statstjänsteman eller stålarbetare. I ett krisläge som detta är vad du som enskild kan göra för samhället minst lika viktigt som vad samhället kan och förmår att göra för dig.
Alldeles för få sörmlänningar har på den senaste tiden varit tillräckligt noga med att inte smittas själva eller riskera smitta andra. Nu ser vi följderna. Smittspridningen i våra kommuner ökar snabbt.
"Det är ju uppenbarligen människor med symtom som går ut och blir fulla bland andra, pinsamt egoistiskt. Unna dig istället en god bit mat på din favoritrestaurang, betala notan med extra dricks och gå sen hem”, skriver sörmländska specialistsjuksköterskan Eveline Jacobsson i ett uppmärksammat Facebook-inlägg.
För ledarsidans del kommer vi nu därför att återbruka en Annie Lööf-formulering: Det är allvar nu!
Igen.
I går införde Folkhälsomyndigheten skärpta allmänna råd för Sörmland och för Kronoberg. Pandemin är inte färdig. Våra många artiklar i saken är talande. De första fallen med smitta på lokala äldreboenden sedan i somras har konstaterats. I Trosa stängs biblioteket (SN 5/11).
Ta ansvar. Skydda dig själv och andra, så hjälper vi varandra. Förhoppningsvis ser vi nu allt fler medmänniskor som gör vad de kan för att bidra till förhindra smittspridning. Även när det kostar på.
För många företag är ökad smittspridning och striktare motåtgärder något som direkt slår mot det egna. Ekonomin tar stryk. Personalen får det svårare att göra sitt jobb. Därför är det bra att vi nu ser att regeringen, Centerpartiet och Liberalerna tar fram nya krispaket. Sådana stöd behöver utformas på ett sätt som når de verksamheter som har störst behov och nytta av detta.
De många näringsidkare som behöver möta sina kunder rent fysiskt måste hitta säkrast möjliga sätt att göra detta. Det gäller inte minst krogar och restauranger, men även andra där relativt många människor befinner sig samtidigt. Det väntar ett antal ytterst knepiga veckor framöver.
Antalet patienter som har behövts läggas in för sjukhusvård mot covid-19 ökar inte lika snabbt som den konstaterade smittspridningen. Det är bra, men inte ett skäl att slappna av. Som vi ser i andra regioner kan det gå obehagligt fort när sjukhusplatserna plötsligt börjar fyllas, och svåra situationer som vi upplevde i våras plötsligt närmar sig på nytt.
Under förra veckan noterades en kraftigt ökning av smittade i Nyköping, Trosa och Gnesta. I Oxelösund var ökningen inte fullt så stor, men likväl synlig. 40 nya fall i Trosa och i Nyköping, 25 i Gnesta ska sättas i relation till cirka fem fall veckan före i Trosa och Gnesta samt lite drygt 20 i Nyköping.
För den som är mer detaljintresserad har Region Sörmland lagt ut lätt tillgänglig statistik för smittutvecklingen i länet och i respektive kommun. Där finns även den tunga statistiken över antalet avlidna, på våra lokala sjukhus, under denna pandemi.