Skydda restaurangerna från julbordssmällen

Nya smittskyddsrestriktioner infördes på kort varsel och slår hårt mot julbordsbokningarna. Varför blundade regeringen för det uppenbara?

De nya smittskyddsrestriktionerna slår återigen hårt mot hotell och restauranger. Det borde regeringen ha förstått redan på förhand.

De nya smittskyddsrestriktionerna slår återigen hårt mot hotell och restauranger. Det borde regeringen ha förstått redan på förhand.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-12-10 17:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är ett år sedan rubrikerna om hotell- och restaurangbranschens stora julsmäll. Strikta smittskyddsrestriktioner och en ny smittvåg under hösten-vintern 20202 slog hårt mot intäkterna. Då var vaccinationsprogrammen inte påbörjade. 

Besöknäringens branschorganisation Visita räknar med att återhämtningen för att komma tillbaka till de nivåer som gällde före pandemin, kommer att ta flera år. Den del av besöksnäringen som förväntas hämta sig snabbast är restaurangerna. Hotell- och konferensanläggningar bedöms ha en hårdare resa. Läget behöver förbättras, inte försvåras.

Ett år senare står vi där igen. Regeringen och de ansvariga myndigheterna för pandemibekämpningen skärpte i veckan ett antal smittskyddsrekommendationer. Situationer där folk samlas, i trängsel, pekades ut särskilt. I kollektivtrafiken rekommenderades munskydd på och andra sätt att färdas rekommenderades vid tider där många reser. Alla arbetsgivare fick ansvar för att undvika trängsel på arbetsplatserna. Matställen och restauranger likaså.

Finansminister Mikael Damberg (S) försökte avgränsa följdverkningarna genom att understryka att detta inte var att se som en rekommendation att ställa in julborden. ”Det är viktigt att vi inte pratar fram en situation där restaurangerna inte kan ha kunder”, sade han på presskonferensen. Var det mot bättre vetande eller en naiv förhoppning?

En socialdemokratisk regering har ofta sitt företagsfokus på industrin, men förståelsen för det näringslivets faktiska mångfald, de många ofta mindre företagarna i andra branscher, är milt sagt begränsad. Det här är ännu ett exempel. 

Beredskapen för en smäll mot besöksnäringen borde ha funnits i den stund restriktionerna skärptes. Det är givet att nya smittskyddsrestriktioner får många arbetsgivare att se över sina planer i veckorna före jul. Det slår förstås mot julbordsbeställningarna, när risker ska minimeras. 

Julborden ger goda intäkter till landets hotell, restauranger och matställen – och bra med jobb. Men företagsbokningarna står för en ansenlig del av kundunderlaget på många håll. När stora arbetsplatser väljer att boka av då slår det hårt – och fort. Där det går att hitta andra kunder är det strålande, men branschen skickar tydliga varningssignaler.

Regeringen behöver nu hasta fram något som redan borde ha varit på plats. Tidigare stöd till näringsidkare borde ha gjort startsträckan kortare för att täcka upp riskerna den här gången. Regeringen är Miljöpartiet kortare jämfört med ifjol – men det som verkligen märks är att ett januariavtal har gått förlorat, ett samspel där inte minst småföretagarpartiet Centerpartiet fanns att vända sig till i förväg. 

Låt inte landets hotell- och restauranger tvingas ta smällen för statens skärpta smittskyddsregler. Över 200 000 personer är verksamma i branschen. De förtjänar bättre klappar än en julbordssmäll.