Skyll inte väljartappet på feminismen, S

Det minskade stödet från unga män skyller Socialdemokraterna på ett för stort fokus på feminism.

Feminist är inget epitet man kan kleta på när det passar för att locka väljare.

Feminist är inget epitet man kan kleta på när det passar för att locka väljare.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ledare2024-01-12 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Att ställa grupper mot varandra är sällan en god idé om syftet är att bli mer populär hos fler. Detta gäller särskilt om man aspirerar på att vara någon form av samhällsbärande parti där väljarna känner optimism i stället för pessimism. Men det är precis vad Socialdemokraterna gör i sin senaste samhällsanalys En ung generation med framtidstro? Partiet har presenterat elva samhällsanalyser som ska ligga till grund för politiken framöver, en grund för större framgångar i kommande val. 

Det är helt rätt att använda mellanvalsåren till att bygga en ny politik, men det är vårdslöst att försöka nå nya väljargrupper på tjejers bekostnad.

Ska man som parti växa då måste man också bli ett parti för fler. Det gäller alla partier. Sverigedemokraterna har rönt stor framgång framförallt bland manliga väljare, men för de flesta andra partier gäller det att inte bara fokusera på kärnväljare eller särintressen. Särskilt viktigt är det för mindre partier. Centerpartiet har exempelvis varit framgångsrikt när C tydligt har kunnat vara ett parti för både stad och land. Ett så pass stort parti som S behöver inte fokusera på den ena eller den andra gruppen för att nå framgång, man har råd att uppvakta båda.

För Socialdemokraternas del handlar det om att stödet från unga väljare minskar, framförallt bland killar. När man ska reda ut varför stödet har minskat drar partiet slutsatsen att man har fokuserat på feminism och glömt bort killarna. I det som S kallar ”tjejskolan” har killarna halkat efter och får sämre betyg, vilket tillsammans med en bristande uppfostran och svåra familjesituationer är riskfaktorer för att hamna i kriminalitet och utanförskap.

Socialdemokraterna är rädda för att bara nå delar av en generation, och nog är det ett problem för partiet. Men att lägga skulden på ett fokus på tjejer eller den liberala marknaden, är både felaktigt och orättvist. Det som S slängigt kallar för ”tjejskola” och ett skolsystem som kallas för nyliberal marknadsskola, är också en verklighet där flickor och kvinnor oftare än pojkar och män upplever psykiska besvär. Den mest utsatta gruppen är tonårsflickor och unga kvinnor, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten (oktober 2023). 

Det går inte att å ena sidan säga att inget annat parti än S har gjort så mycket för unga tjejer, när man sedan å andra sidan hävdar att detta gjort att man tappat en viktig väljargrupp. Unga väljare är en ack så viktig målgrupp att nå. Killar som riskerar att hamna i kriminalitet och utanförskap och inte heller vill rösta på S förtjänar emellertid en tyngre analys än att det skulle bero på feministiskt fokus.

Feminist är inget epitet man kan kleta på när det passar för att locka väljare, men tyvärr verkar den kvinnliga rösten vara värd noll när väljargrupper ställs mot varandra. Sveriges tjejer förtjänar bättre än så.